Pečie celé Slovensko | Recepty Stanislavy Občerovej z Turia

Pečie celé Slovensko | Recepty Stanislavy Občerovej z Turia

Maková torta  s mangom a marakujou

Samotné pečenie nám potrvá 15 minút, ale aj napriek tomu si na Makovú tortu  s mangom a marakujou musíte vyhradiť veľa času. Bez chladenia a čakania sa v tomto prípade nepohnete ďalej. Oplatí sa to ale. Jedinečná chuť torty pomohla Slanislave Obžerovej z Turia pri Žiline dostať sa až do „stanu v Bernolákove“. V šou Pečie celé Slovensko obstála so cťou. Mariane Kovačechovej ponúkla niekoľko zaujímavých receptov z jej kuchyne. A čo na prípravu spomínanej makovej torty s mangom a marakujou potrebujeme?

Maková torta s mangom a marakujou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cesto:

  • 80g polohrubej múky
  • 30g mletého maku
  • 1 ČL PDP
  • 1 vajíčko
  • 75g kryštálového cukru
  • 40g oleja
  • 80g kyslej smotany 16 percent
  • Citrónová kôra

Plnka 1:

  • 90g mangového pyré
  • 60g marakujového pyré
  • 1 vajíčko
  •  75g masla
  • 2g plátkovej želatíny
  • 60g kryštálového cukru

Plnka 2:

  • 112g mascarpone
  • 112g kyslá smotana
  • 45g kryštálového cukru
  • 75g šľahačkovej smotany
  • 3g plátkovej želatíny
  • 1 ČL maku

Plnka3:

  • 100g mangového pyré
  • 1,6g plátkovej želatíny

Postup:

Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a mletým makom. Vajce vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej a citrónovú kôru. Striedavo pridávame múku a kyslú smotanu a dobre premiešame. Vylejeme do tortovej formy s priemerom 22 cm a pečieme na 170 stupňov asi 15 minút.

Želatínu namočíme do studenej vody a necháme ju aspoň 10 minút napučať. Obe pyré v hrnci zohrejeme na 60 stupňov. Vajce vyšľaháme s cukrom a pomaly zalejeme na pyré. Celú zmes dáme opäť zohrievame za stáleho miešania na 85 stupňov. Pridáme želatínu a premiešame. Zmes dáme bokom a necháme ju vychladnúť na 55 stupňov, pridáme maslo a premiešame tyčovým mixérom. Krém rovnomerne nalejeme na korpus, okolo ktorého obtočíme acetátovú fóliu a dáme do chladničky zatuhnúť.

Krém 2:

Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Mascarpone a kyslú smotanu spolu zmiešame s cukrom. Smotanu na šľahanie zohrejeme na 50 stupňov a rozpustíme želatínu. Prilejeme ju do krému, premiešame a pridáme mak. Krém vylejeme do zachladnutú prvú vrstvu a opäť dáme do chladničky.

Krém3:

Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučat. Mangové pyré zohrejeme na 85 stupňov a pridáme želatínu. Zmes vylejeme na zachladnutú tortu.


Kysnutý koláč a želé cukríky

Finalistka šou Pečie celé Slovensko poradila Mariane Kovačechovej aj to, ako si poradiť v prípade, že pripravujeme kysnutý koláč, ale tlačí nás čas.

Kysnutý koláč a želé cukríky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cesto:

  • 300g polohrubej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 ks vajíčko
  • 150ml plnotučného mlieka
  • 50ml oleja
  • 20g čerstvé droždie
  • Soľ
  • 1 kg čučoriedok

Posýpka:

  • 2 PL masla
  • 3 PL polohrubej múky
  • 4 PL kryštálového cukru

Vitamínové želé cukríky:

  • 250 ml ovocnej šťavy - pomaranče, grep, citrón, mandarínka
  • Kúsok zázvoru
  • Med podľa chuti
  • 1 balenie želatíny Dr. Oetker

Ovocie na paličke:

  • 100 g jahôd
  • 100 g malín
  • 50 g čučoriedok
  • 100g hrozna /biele a červené/

POSTUP:

Do misy dáme preosiatu múku, vyhĺbime do stredu jamku a nalejeme vlažné mlieko, cukor a droždie. Necháme vykysnúť kvások.

Pridáme ostatné suroviny a premiešame varechou. Zakryjeme a necháme 10 minút kysnúť. Opäť premiešame varechou a na ďalších 10 minút necháme oddychovať. Pripravíme si posýpku zmiešaním masla, múky a cukru dokopy,

Cesto preklopíme na vymastený plecha rukami ho roztiahneme po celom plechu. Posypeme čučoriedkami a posýpkou. Plech vložíme do vypnutej rúry, ktorú sme predhriali na 50°C a necháme kysnúť ešte 15 minút. Potom zapneme rúru na 180 °C a pečieme 25 minút.

Ovocie a zázvor zbavíme šupky a odšťavíme v odšťavovači. Pridáme med a privedieme do varu. Potom pridáme napučanú želatínu, premiešame, nalejeme do silikónových formičiek a dáme zatuhnúť do chladničky.

Ovocie napicháme na paličky podľa chuti a preferencií.


Jahodový zákusok s bielou čokoládou

Aj v stredu nám Stanislava Obžerová z Turia pri Žiline ponúkne sladký recept. V Šou Pečie celé Slovensko už síce skončila, ale koláče, tartaletky, torty, makronky, rezy ju určite budú sprevádzať celým životom. Pripravuje ich s láskou. Zvlášť pre ľudí, ktorí sú jej blízki. Aj dnes sa s ňou rozpráva Mariana Kovačechová.

Jahodový zákusok s bielou čokoládou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cesto:

  • 6 vajec
  • 200 g práškový cukor
  • 6 PL vody
  • 1 PL oleja
  • 30 g kakao
  • 170 g polohrubej múky


Čokoládový krém:

  • 250 g bielej čokolády
  • 400 g kyslej smotany
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 20 g práškovej želatíny
  • 150 ml vody

Jahody, jahodový džem

Postup:

Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, pridáme olej a vodu a opäť premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec pridáme striedavo s preosiatou mukou a kakom do cesta. Pečieme na 180 stupňov aspoň 20 minút.

Do vody dáme práškovú želatínu a necháme ju napučať. Vyšľaháme smotanu na šľahanie do mäkkej špičky. Zatiaľ nad parou rozpustíme bielu čokoládu a zohrejeme si želatínu, ktorú zašľaháme do teplej čokolády. Do tejto zmesi primiešame kyslú smotanu a nakoniec šľahačku.

Upečený vychladnutý korpus potrieme jahodovým džemom a poukladáme naň na polovičky nakrájané jahody, ktoré zalejeme smotanovo-čokoládovou zmesou a dáme do chladničky zatuhnúť. Hotový koláč ozdobíme čerstvými jahodami a čokoládou.


Voňavé povzbudenie

Aj vo štvrtok s nami prežije návrat do šou Pečie celé Slovensko Stanislava Obžerová z Turia pri Žiline. Zatiaľ čo sa Mariana Kovačechová dostane so Stankou ku slovu vy si utekajte zobrať pero a papier a zapisujte si.

Voňavé povzbudenie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 80g kryštálového cukru
  • 20g medu
  • 45g hladkej múky
  • 30g kakao
  • Kávový likér

Ganache:

  • 190g šľahačkovej smotany 33%
  • 230g horkej čokolády 54%
  • 20g medu
  • 40g masla
  • 30g kávového likéru
  • 1 ČL instantnej kávy

Krém na dozdobenie:

  • 75g mascarpone
  • 100g šľahačkovej smotany 33%
  • 1ČL instantnej kávy
  • kávový likér


Postup:

  • Rúru predhrejeme na 220 °C, plech veľkosti 38x30 vystelieme papierom na pečenie.
  • 2 bielka, med a 40g kryštálového cukru vyšľaháme do snehu.
  • 2 žĺtka a 40g kryštálového cukru vyšľaháme do peny, potom pridáme 2 celé vajíčka a vymiešame. Pridáme vymiešaný tuhý sneh s bielkov a preosiatu múku s kakaom.
  • Vylejeme na plech a pečieme 6-7 minút.
  • Po vychladnutí rozdelíme upečený korpus na 3 časti /18x18 cm/
  • Smotanu a med s kávou privedieme pod bod varu, nalejeme na čokoládu. Prilejeme likér a vymiešame. Pridáme maslo a vymiešame tyčovým mixérom.
  • Prvý plát korpusu si zaistíme štvorcovým ráfikom a pokropíme kávovým likérom. Rozotrieme naň polovicu čokoládovej ganache a dáme na 5 min. zatuhnúť do mrazničky. Priložíme druhý plát a postup zopakujeme. Nakoniec priložíme tretí plát a dáme zatuhnúť do mrazničky/chladničky.
  • Vyšľaháme ručným mixérom mascarpone, šľahačkovú smotanu, instantnú kávu a likér.
  • Vychladnuté rezy nakrájame, ozdobíme krémom a pipetou s kávovým likérom.
Autorka: Mariana Kovačechová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame