Maková torta s mangom a marakujou
Samotné pečenie nám potrvá 15 minút, ale aj napriek tomu si na Makovú tortu s mangom a marakujou musíte vyhradiť veľa času. Bez chladenia a čakania sa v tomto prípade nepohnete ďalej. Oplatí sa to ale. Jedinečná chuť torty pomohla Slanislave Obžerovej z Turia pri Žiline dostať sa až do „stanu v Bernolákove“. V šou Pečie celé Slovensko obstála so cťou. Mariane Kovačechovej ponúkla niekoľko zaujímavých receptov z jej kuchyne. A čo na prípravu spomínanej makovej torty s mangom a marakujou potrebujeme?
Maková torta s mangom a marakujou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cesto:
- 80g polohrubej múky
- 30g mletého maku
- 1 ČL PDP
- 1 vajíčko
- 75g kryštálového cukru
- 40g oleja
- 80g kyslej smotany 16 percent
- Citrónová kôra
Plnka 1:
- 90g mangového pyré
- 60g marakujového pyré
- 1 vajíčko
- 75g masla
- 2g plátkovej želatíny
- 60g kryštálového cukru
Plnka 2:
- 112g mascarpone
- 112g kyslá smotana
- 45g kryštálového cukru
- 75g šľahačkovej smotany
- 3g plátkovej želatíny
- 1 ČL maku
Plnka3:
- 100g mangového pyré
- 1,6g plátkovej želatíny
Postup:
Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a mletým makom. Vajce vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej a citrónovú kôru. Striedavo pridávame múku a kyslú smotanu a dobre premiešame. Vylejeme do tortovej formy s priemerom 22 cm a pečieme na 170 stupňov asi 15 minút.
Želatínu namočíme do studenej vody a necháme ju aspoň 10 minút napučať. Obe pyré v hrnci zohrejeme na 60 stupňov. Vajce vyšľaháme s cukrom a pomaly zalejeme na pyré. Celú zmes dáme opäť zohrievame za stáleho miešania na 85 stupňov. Pridáme želatínu a premiešame. Zmes dáme bokom a necháme ju vychladnúť na 55 stupňov, pridáme maslo a premiešame tyčovým mixérom. Krém rovnomerne nalejeme na korpus, okolo ktorého obtočíme acetátovú fóliu a dáme do chladničky zatuhnúť.
Krém 2:
Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Mascarpone a kyslú smotanu spolu zmiešame s cukrom. Smotanu na šľahanie zohrejeme na 50 stupňov a rozpustíme želatínu. Prilejeme ju do krému, premiešame a pridáme mak. Krém vylejeme do zachladnutú prvú vrstvu a opäť dáme do chladničky.
Krém3:
Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučat. Mangové pyré zohrejeme na 85 stupňov a pridáme želatínu. Zmes vylejeme na zachladnutú tortu.
Kysnutý koláč a želé cukríky
Finalistka šou Pečie celé Slovensko poradila Mariane Kovačechovej aj to, ako si poradiť v prípade, že pripravujeme kysnutý koláč, ale tlačí nás čas.
Kysnutý koláč a želé cukríky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cesto:
- 300g polohrubej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 ks vajíčko
- 150ml plnotučného mlieka
- 50ml oleja
- 20g čerstvé droždie
- Soľ
- 1 kg čučoriedok
Posýpka:
- 2 PL masla
- 3 PL polohrubej múky
- 4 PL kryštálového cukru
Vitamínové želé cukríky:
- 250 ml ovocnej šťavy - pomaranče, grep, citrón, mandarínka
- Kúsok zázvoru
- Med podľa chuti
- 1 balenie želatíny Dr. Oetker
Ovocie na paličke:
- 100 g jahôd
- 100 g malín
- 50 g čučoriedok
- 100g hrozna /biele a červené/
POSTUP:
Do misy dáme preosiatu múku, vyhĺbime do stredu jamku a nalejeme vlažné mlieko, cukor a droždie. Necháme vykysnúť kvások.
Pridáme ostatné suroviny a premiešame varechou. Zakryjeme a necháme 10 minút kysnúť. Opäť premiešame varechou a na ďalších 10 minút necháme oddychovať. Pripravíme si posýpku zmiešaním masla, múky a cukru dokopy,
Cesto preklopíme na vymastený plecha rukami ho roztiahneme po celom plechu. Posypeme čučoriedkami a posýpkou. Plech vložíme do vypnutej rúry, ktorú sme predhriali na 50°C a necháme kysnúť ešte 15 minút. Potom zapneme rúru na 180 °C a pečieme 25 minút.
Ovocie a zázvor zbavíme šupky a odšťavíme v odšťavovači. Pridáme med a privedieme do varu. Potom pridáme napučanú želatínu, premiešame, nalejeme do silikónových formičiek a dáme zatuhnúť do chladničky.
Ovocie napicháme na paličky podľa chuti a preferencií.
Jahodový zákusok s bielou čokoládou
Aj v stredu nám Stanislava Obžerová z Turia pri Žiline ponúkne sladký recept. V Šou Pečie celé Slovensko už síce skončila, ale koláče, tartaletky, torty, makronky, rezy ju určite budú sprevádzať celým životom. Pripravuje ich s láskou. Zvlášť pre ľudí, ktorí sú jej blízki. Aj dnes sa s ňou rozpráva Mariana Kovačechová.
Jahodový zákusok s bielou čokoládou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cesto:
- 6 vajec
- 200 g práškový cukor
- 6 PL vody
- 1 PL oleja
- 30 g kakao
- 170 g polohrubej múky
Čokoládový krém:
- 250 g bielej čokolády
- 400 g kyslej smotany
- 200 ml smotany na šľahanie
- 20 g práškovej želatíny
- 150 ml vody
Jahody, jahodový džem
Postup:
Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, pridáme olej a vodu a opäť premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec pridáme striedavo s preosiatou mukou a kakom do cesta. Pečieme na 180 stupňov aspoň 20 minút.
Do vody dáme práškovú želatínu a necháme ju napučať. Vyšľaháme smotanu na šľahanie do mäkkej špičky. Zatiaľ nad parou rozpustíme bielu čokoládu a zohrejeme si želatínu, ktorú zašľaháme do teplej čokolády. Do tejto zmesi primiešame kyslú smotanu a nakoniec šľahačku.
Upečený vychladnutý korpus potrieme jahodovým džemom a poukladáme naň na polovičky nakrájané jahody, ktoré zalejeme smotanovo-čokoládovou zmesou a dáme do chladničky zatuhnúť. Hotový koláč ozdobíme čerstvými jahodami a čokoládou.
Voňavé povzbudenie
Aj vo štvrtok s nami prežije návrat do šou Pečie celé Slovensko Stanislava Obžerová z Turia pri Žiline. Zatiaľ čo sa Mariana Kovačechová dostane so Stankou ku slovu vy si utekajte zobrať pero a papier a zapisujte si.
Voňavé povzbudenie
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cesto:
- 4 vajcia
- 80g kryštálového cukru
- 20g medu
- 45g hladkej múky
- 30g kakao
- Kávový likér
Ganache:
- 190g šľahačkovej smotany 33%
- 230g horkej čokolády 54%
- 20g medu
- 40g masla
- 30g kávového likéru
- 1 ČL instantnej kávy
Krém na dozdobenie:
- 75g mascarpone
- 100g šľahačkovej smotany 33%
- 1ČL instantnej kávy
- kávový likér
Postup:
- Rúru predhrejeme na 220 °C, plech veľkosti 38x30 vystelieme papierom na pečenie.
- 2 bielka, med a 40g kryštálového cukru vyšľaháme do snehu.
- 2 žĺtka a 40g kryštálového cukru vyšľaháme do peny, potom pridáme 2 celé vajíčka a vymiešame. Pridáme vymiešaný tuhý sneh s bielkov a preosiatu múku s kakaom.
- Vylejeme na plech a pečieme 6-7 minút.
- Po vychladnutí rozdelíme upečený korpus na 3 časti /18x18 cm/
- Smotanu a med s kávou privedieme pod bod varu, nalejeme na čokoládu. Prilejeme likér a vymiešame. Pridáme maslo a vymiešame tyčovým mixérom.
- Prvý plát korpusu si zaistíme štvorcovým ráfikom a pokropíme kávovým likérom. Rozotrieme naň polovicu čokoládovej ganache a dáme na 5 min. zatuhnúť do mrazničky. Priložíme druhý plát a postup zopakujeme. Nakoniec priložíme tretí plát a dáme zatuhnúť do mrazničky/chladničky.
- Vyšľaháme ručným mixérom mascarpone, šľahačkovú smotanu, instantnú kávu a likér.
- Vychladnuté rezy nakrájame, ozdobíme krémom a pipetou s kávovým likérom.