V 13. októbra v Kulináriu súťažíme o darčeky zo súťaže Pečie celé Slovensko
Napíšte nám na náš WhatsApp, akú maškrtu, pripravenú vlastnými rukami máte najradšej. Jedného z vás vyberieme a po Kulináriu, každý pracovný deň po 11:30, odmeníme darčekom z programu Pečie celé Slovensko. Vaše správy čakáme na WhatsApp čísle Rádia Regina Západ: 0908 997 886.Medzi dvanástimi finalistami televíznej šou Pečie celé Slovensko zaujala aj mama dvoch detí, štvorročnej Júlie a neposedného dvojročného Janka. Viac sa však nielen o dnešnej kulinárskej ponuke i o samotnej súťažiacej dozviete z rozhovoru Janky Bleyovej.
Tuniakový tatarák
Na studené predjedlo Tuniakový tatarák s avokádom a limetkou potrebujeme:
- čerstvý tuniak (200 g)
- zrelé avocado
- dijonskú horčicu
- sojovú omáčku
- sezamový olej
- limetkovú šťavu
- coriander
- soľ
- korenie
- olivový olej
- mikrozeleninu na dekoráciu
Tuniakový tatarák Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Postup:
Tuniaka nakrájame na drobné kocky, premiešame s horčicou, sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Avokádo nakrájame a pokvapkáme limetou. Na tanier vrstvíme avokádo a tuniaka, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme „mikrozeleninou“. Môžeme podávať spolu s hriankou.
Pošírované vajce s hráškovým pyré
Pred obrazovky Slovenskej televízie si od 5. októbra, každú nedeľu večer sadajú fanúšikovia nefalšovaných gastronomických lahôdok. Chcú sa niečo nové naučiť, ale aj porovnávať svoje zručnosti s tými, ktorí nabrali odvahu a išli súťažiť. Medzi súťažiacimi bola aj Simona Siváková, s ktorou sa na kus reči a nielen o pečení porozprávala Janka Bleyová.
Pošírované vajce s hráškovým pyré Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Suroviny:
- vajcia (4 ks)
- mrazený hrášok (250 g
- maslo
- smotana na šľahanie 33% (30 ml)
- parmezán (30 g)
- soľ
- biele korenie
- ocot na pošírovanie
Postup:
Hrášok uvaríme do mäkka, rozmixujeme s maslom, smotanou a parmezánom na hladké pyré. Vajcia pošírujeme vo vode s octom 3 minúty. Na tanier dáme pyré, naň vajce, posypeme parmezánom a pokvapkáme olejom. Môžeme podávať s toustom.
Krém z karfiolu z parmezánovým chipom
Jedna z finalistiek piatej série televíznej šou Pečie celé Slovensko Simona Siváková z obce Láb v okrese Malacky sa bez problémov dokáže orientovať v rôznych kuchárskych receptoch. Aj preto jej Janka Bleyová, pred prípravou stredajšieho obeda, položila túto otázku.
Krém z karfiolu z parmezánovým chipom
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Čo potrebujeme na prípravu tejto polievky?
- karfiol (1 malý)
- cibuľu
- cesnak
- zeleninový vývar (500 ml)
- smotanu na varenie (150 ml)
- maslo
- soľ
- biele korenie
- muškátový oriešok
- parmezán (50 g)
Postup:
Cibuľu a cesnak opečieme, pridáme karfiol, zalejeme vývarom a varíme 15 minút. Rozmixujeme dohladka, pridáme smotanu a maslo, dochutíme soľou, korením a muškátom. Parmezán nastrúhame na plech a pečieme 6 -7 minút do zlatista. Hotovú polievku podávame „s parmezánovým chipsom“.
Steak s omáčkou zo zeleného korenia a zemiakovým gratinom
Finalistka piatej série televíznej šou Pečie celé Slovensko Simona Siváková dokáže sprostredkovať recepty na jedlá, ktoré s ňou tento týždeň pripravujeme s takou ľahkosťou, že už pri počúvaní dostaneme na ne chuť. Na vlastnej koži si to vyskúšala aj moja kolegyňa Janka Bleyová.
Steak s omáčkou zo zeleného korenia a zemiakovým gratinom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Potrebujeme:
- steak (4 ks po 180–200 g)
- maslo
- olivový olej
- tymián
- cesnak
- soľ a korenie
Na omáčku:
- nakladané zelené korenie (2 ČL)
- hovädzí vývar (100 ml)
- smotanu (100 ml)
- brandy (voliteľné)
- maslo
Gratin:
- zemiaky (700 g)
- smotanu (200 ml)
- cesnak
- syr (50 g)
- soľ a muškát
POSTUP:
Gratin: Nakrájame zemiaky. Uložíme ich na plech. Smotanu zmiešame s cesnakom, soľou a muškátovým orieškom. Spolu to vylejeme na zemiaky a posypeme syrom, pečieme 45 minút pri 180 °C.
Steak: Opečieme na panvici s maslom, tymiánom a cesnakom. Ak chceme, aby bol steak medium tak ho opekáme z každej strany 2,5 minúty. Po opečení steak osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme odpočívať cca 5 minút. Omáčku pripravíme zo zeleného korenia, vývaru, smotany a masla.
Mandarínkový mousse s bielou čokoládou a crumble
Simona Siváková patrí k tým finalistkám veľkej televíznej šou Pečie celé Slovensko, ktorú odchod zo spomínanej šou, vonkoncom neznechutil. Veď ona od začiatku tvrdila, že variť a piecť pre ľudí, na ktorých jej záleží a navyše, ktorí zakaždým dokážu oceniť jej kulinárske majstrovstvo je pre ňu ten najväčší úspech. Aj dnes jej v kuchyni asistuje Janka Bleyová.
Mandarínkový mousse s bielou čokoládou a crumble
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- mandarínková šťava (200 ml)
- cukor (1 PL)
- želatína (1 ČL)
- biela čokoláda (100 g)
- smotana na šľahanie (250 ml)
- mandarínková kôra
- kúsky mandarínky
Crumble:
- maslo (50 g)
- hladká múka (50 g)
- hnedý cukor (30 g)
- štipka soli
Postup:
Želatínu napučíme vo vode, mandarínkovú šťavu s cukrom zohrejeme a vmiešame tam želatínu. Pridáme roztopenú bielu čokoládu, necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme a jemne vmiešame do zmesi. Nalejeme do pohárikov, necháme stuhnúť 3 hodiny. Crumble upečieme dozlata a podávame navrch spolu s kúskami mandarínky.