Pečie celé Slovensko + súťaž | Recepty Simony Sivákovej z Lábu

Pečie celé Slovensko + súťaž | Recepty Simony Sivákovej z Lábu

V 13. októbra v Kulináriu súťažíme o darčeky zo súťaže Pečie celé Slovensko

Napíšte nám na náš WhatsApp, akú maškrtu, pripravenú vlastnými rukami máte najradšej. Jedného z vás vyberieme a po Kulináriu, každý pracovný deň po 11:30, odmeníme darčekom z programu Pečie celé Slovensko. Vaše správy čakáme na WhatsApp čísle Rádia Regina Západ: 0908 997 886.

Medzi dvanástimi finalistami televíznej šou Pečie celé Slovensko zaujala aj mama dvoch detí, štvorročnej Júlie a neposedného dvojročného Janka. Viac sa však nielen o dnešnej kulinárskej ponuke i o samotnej súťažiacej dozviete z rozhovoru Janky Bleyovej.

Tuniakový tatarák

Na studené predjedlo Tuniakový tatarák s avokádom a limetkou potrebujeme:

  • čerstvý tuniak (200 g)
  • zrelé avocado
  • dijonskú horčicu
  • sojovú omáčku
  • sezamový olej
  • limetkovú šťavu
  • coriander
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • mikrozeleninu na dekoráciu

Tuniakový tatarák Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Postup:
Tuniaka nakrájame na drobné kocky, premiešame s horčicou, sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Avokádo nakrájame a pokvapkáme limetou. Na tanier vrstvíme avokádo a tuniaka, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme „mikrozeleninou“. Môžeme podávať spolu s hriankou.


Pošírované vajce s hráškovým pyré

Pred obrazovky Slovenskej televízie si od 5. októbra, každú nedeľu večer sadajú fanúšikovia nefalšovaných gastronomických lahôdok. Chcú sa niečo nové naučiť, ale aj  porovnávať svoje zručnosti s tými, ktorí nabrali odvahu a išli súťažiť. Medzi súťažiacimi bola aj Simona Siváková, s ktorou sa na kus reči a nielen o pečení porozprávala Janka Bleyová.

Pošírované vajce s hráškovým pyré Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Suroviny:

  • vajcia (4 ks)
  • mrazený hrášok (250 g
  • maslo
  • smotana na šľahanie 33% (30 ml)
  • parmezán (30 g)
  • soľ
  • biele korenie
  • ocot na pošírovanie

Postup:

Hrášok uvaríme do mäkka, rozmixujeme s maslom, smotanou a parmezánom na hladké pyré. Vajcia pošírujeme vo vode s octom 3 minúty. Na tanier dáme pyré, naň vajce, posypeme parmezánom a pokvapkáme olejom. Môžeme podávať s toustom.


Krém z karfiolu z parmezánovým chipom

Jedna z finalistiek piatej série televíznej šou Pečie celé Slovensko Simona Siváková z obce Láb v okrese Malacky sa bez problémov dokáže orientovať v rôznych kuchárskych receptoch. Aj preto jej Janka Bleyová, pred prípravou stredajšieho obeda, položila túto otázku.

Krém z karfiolu z parmezánovým chipom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo potrebujeme na prípravu tejto polievky?

  • karfiol (1 malý)
  • cibuľu
  • cesnak
  • zeleninový vývar (500 ml)
  • smotanu na varenie (150 ml)
  • maslo
  • soľ
  • biele korenie
  • muškátový oriešok
  • parmezán (50 g)

Postup:

Cibuľu a cesnak opečieme, pridáme karfiol, zalejeme vývarom a varíme 15 minút. Rozmixujeme dohladka, pridáme smotanu a maslo, dochutíme soľou, korením a muškátom. Parmezán nastrúhame na plech a pečieme 6 -7 minút do zlatista. Hotovú polievku podávame „s parmezánovým chipsom“.


Steak s omáčkou zo zeleného korenia a zemiakovým gratinom

Finalistka piatej série televíznej šou Pečie celé Slovensko Simona Siváková dokáže sprostredkovať recepty na jedlá, ktoré s ňou tento týždeň pripravujeme s takou ľahkosťou, že už pri počúvaní dostaneme na ne chuť. Na vlastnej koži si to vyskúšala aj moja kolegyňa Janka Bleyová.

Steak s omáčkou zo zeleného korenia a zemiakovým gratinom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • steak (4 ks po 180–200 g)
  • maslo
  • olivový olej
  • tymián
  • cesnak
  • soľ a korenie

Na omáčku:

  • nakladané zelené korenie (2 ČL)
  • hovädzí vývar (100 ml)
  • smotanu (100 ml)
  • brandy (voliteľné)
  • maslo

Gratin:

  • zemiaky (700 g)
  • smotanu (200 ml)
  • cesnak
  • syr (50 g)
  • soľ a  muškát

POSTUP:

Gratin: Nakrájame zemiaky. Uložíme ich na plech. Smotanu zmiešame s cesnakom, soľou a muškátovým orieškom. Spolu to vylejeme na zemiaky a posypeme syrom, pečieme 45 minút pri 180 °C.

Steak: Opečieme na panvici s maslom, tymiánom a cesnakom. Ak chceme, aby bol steak medium tak ho opekáme z každej strany 2,5 minúty. Po opečení steak osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme odpočívať cca 5 minút. Omáčku pripravíme zo zeleného korenia, vývaru, smotany a masla.


Mandarínkový mousse s bielou čokoládou a crumble

Simona Siváková patrí k tým finalistkám veľkej televíznej šou Pečie celé Slovensko, ktorú  odchod zo spomínanej šou, vonkoncom neznechutil. Veď ona od začiatku tvrdila, že variť a piecť pre ľudí, na ktorých jej záleží a navyše, ktorí zakaždým dokážu oceniť jej kulinárske majstrovstvo je pre ňu ten najväčší úspech. Aj dnes jej v kuchyni asistuje Janka Bleyová.

Mandarínkový mousse s bielou čokoládou a crumble Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Suroviny:

  • mandarínková šťava (200 ml)
  • cukor (1 PL)
  • želatína (1 ČL)
  • biela čokoláda (100 g)
  • smotana na šľahanie (250 ml)
  • mandarínková kôra
  • kúsky mandarínky

Crumble:

  • maslo (50 g)
  • hladká múka (50 g)
  • hnedý cukor (30 g)
  • štipka soli

Postup:
Želatínu napučíme vo vode, mandarínkovú šťavu s cukrom zohrejeme a vmiešame tam želatínu. Pridáme roztopenú bielu čokoládu,  necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme a jemne vmiešame do zmesi. Nalejeme do pohárikov, necháme stuhnúť 3 hodiny. Crumble upečieme dozlata a podávame navrch spolu s kúskami mandarínky.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame