Pečie celé Slovensko + súťaž | Recepty Pavla Slezáka zo Stupavy

Pečie celé Slovensko + súťaž | Recepty Pavla Slezáka zo Stupavy

V 13. októbra v Kulináriu súťažíme o darčeky zo súťaže Pečie celé Slovensko

Napíšte nám na náš WhatsApp, akú maškrtu, pripravenú vlastnými rukami máte najradšej. Jedného z vás vyberieme a po Kulináriu, každý pracovný deň po 11:30, odmeníme darčekom z programu Pečie celé Slovensko. Vaše správy čakáme na WhatsApp čísle Rádia Regina Západ: 0908 997 886.

Medzi finalistami piatej série šou Pečie celé Slovensko sa svojimi kuchárskymi zručnosťami prezentoval aj Pavel Slezák zo Stupavy. V živote si vyskúšal viaceré pracovné pozície, momentálne pracuje ako štátny radca na Odbore životného prostredia. Do súťaže ho prihlásili kolegyne, pretože  jeho veľkou celoživotnou záľubou je pečenie a mnohé z dobrôt, ktoré nachystá, nechýbajú ani na pracovnom stole. Na vyhlásenú dobrotu Oškvarkové pagáčiky sa ho pýtala Hana Michalčíková.

Oškvarkové pagáčiky

Oškvarkové pagáčiky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na oškvarkové pagáčiky podľa receptu Pavla Slezáka zo Stupavy budeme potrebovať:
  • 1kg hladkej múky-špeciál
  • jednu celú kyslú smotanu
  • tri žĺtky
  • 100 g masti
  • 750 g mletých
  • osolených oškvarkov

Urobíme si kvások. Ide tam jeden a pol kocky kvasníc, to je 60 g, 200 ml mlieka , trochu cukru, a do cesta pridáme ešte 5 lyžíc octovej vody (ocot rozrobíme s vodou). Všetko dobre zmiesime a vytvoríme cesto, ktoré necháme odpočívať asi pol hodinu, potom rozvaľkáme, natrieme ochutenými pomletými oškvarkami asi tak do dvoch tretín a odspodu čistým plátnom to prekryjeme, potom zvrchu, tiež sprava doľava a cesto poskladáme ako poštovú obálku. Necháme ho v chlade odpočívať asi 15 minút. Toto zopakujeme dvakrát.

Potom to rozvaľkáme  na hrúbku jeden, jeden a pol centimetra a vykrajujeme pagáčiky. Ukladáme na suchý plech a necháme ešte podkysnúť. Zvrchu ich potrieme vajíčkom a posypeme tekvicovými jadierkami.

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi tak 10-15 minút. Ak chceme mať pagáčiky mäkšie, tak do cesta môžeme pridať ešte jeden postrúhaný varený zemiak.


Moje dobré rožky

Piateho októbra odštartovala v Slovenskej televízii už piata série obľúbenej šou Pečie celé Slovensko. Predstavuje sa nám v nej 12 šikovných amatérskych pekárov a cukrárov. Jedným z nich je aj Pavel Slezák z Pezinka. Po úradných povinnostiach rád vymení prácu s dokumentmi za pomúčenú dosku a v kuchyni doslova čaruje-slané aj sladké dobroty. Včera aj našim poslucháčom ponúkol recept na Oškvarkové pagáčiky, dnes to bude dobrota, ktorá presýti kuchyňu sladkou vôňou. Pavel Slezák povedal Hane Michalčíkovej aj to, aký názov pre ňu vymyslel.

Moje dobré rožky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pavel Slezák z Pezinka, finalista šou pečie celé Slovensko nám dnes predstavil obľúbený recept, ktorému dal názov Moje dobré rožky. Na ich prípravu potrebujeme:

  • 240 g hladkej múky
  • 50 ml mlieka
  • 30 g cukru – krupice
  • 1 vajce
  • 2 g soli
  • 10 g droždia
  • 125 g masla

Maslo musí byť mäkké, ale nie roztopené. Toto všetko spojíme a nemusíme robiť kvások, ale cesto necháme cez noc prikryté fóliou odstáť v chladničke. Pred tým, ako s ním začneme robiť, musíme cesto nechať odstáť v teple. Z tejto dávky nám vyjde 16 rožkov, Cesto rozdelíme na polovicu, to sú také dve gule s hmotnosťou okolo štvrť kila. Rozvaľkáme a viacradovým krájačom,“radielkom“ urobíme 8 trojuholníkov. Medzitým si urobíme náplň - 110 g mletého maku zmiešame s 200 ml bieleho jogurtu, pridáme 50 g mletého cukru a rum, škoricu, hrozienka podľa chuti. Výhodou je, že plnka netečie, pekne sa z nej dá urobiť valček „šúlok“ a dáme ho na širšiu stranu trojuholníka , prekryjeme, dlaňou zrolujeme tak, aby špička bola pekne dole, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom.


Šútolica

Pavel Slezák, finalista 5. série šou Pečie celé Slovensko sa televíznym divákom predstavil ako šikovný pekár, ktorý sa neštíti mať ruky zabielené múkou. Ale je aj zručný kuchár. Pri sporáku stojí vždy, keď má čas a rodina ho vyzve, aby pripravil niektorú z obľúbených , zväčša regionálnych, pochúťok. Patrí k nim aj polievka, ktorá by pokojne mohla vstúpiť do boja s typickou kapustnicou. Má však úplne iný názov, hoci vôňa priláka a chuť presvedčí. O akú lahôdku ide povedal Hane Michalčíkovej.

212510221139;michalcikova;PCS Kulinarium Sutolica. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pavel Slezák z Pezinka, finalista šou pečie celé Slovensko nám dnes predstavil polievku s názvom Šútolica. Potrebovať na ňu budete:

  • ½ kg kyslej kapusty/najlepšie stupavského mestského zelí/
  • drobnú bielu fazuľu
  • zemiaky
  • soľ
  • mletú červenú papriku, alebo mletú údenú papriku
  • korenie
  • bobkový list
  • cesnak
  • cibuľu
  • sladkú smotanu
  • trochu hladkej múky
  • údené koleno
  • klobásu, alebo údené rebro

Postup: 1/2 kg kyslej kapusty si nakrájame na drobno, zvlášť si dáme uvariť fazuľu , ktorú dopredu namočíme, aj zemiaky a uvaríme tak, aby sa nám nerozvarili. Do kapusty dáme variť údené rebro, klobásu, koleno a varíme do zmäknutia.  Pridáme pokrájanú usmaženú cibuľku s červenou mletou paprikou a dochutíme korením a bobkovým listom. Uvarené mäso vyberieme, nakrájame a vložíme do kapusty. Pridáme uvarenú fazuľu, zemiaky , znovu necháme prevariť a pridáme prelisovaný cesnak. Na záver pridáme sladkú smotanu a keď sa nám zdá, že polievka je málo mastná , vymiešame masť s trochou múky na kašičku a vložíme do polievky. Necháme prevrieť a podávame s dobrým domácim chlebom. Na zajtra si urobte čas a vypočujte ďalší z receptov Pavla Slezáka na Zelový osúch s názvom Meteník.


Meteník

Pavel Slezák zo Stupavy, ktorého sme mali možnosť spoznať ako zručného pekára v televíznej šou Pečie celé Slovensko varí a pečie veľmi často podľa receptov svojej starej mamy. Zachované ich má na papieri aj v typickom záhoráckom nárečí. Našli by ste medzi nimi aj ten, ktorý nám ponúkne dnes. Má zaujímavý názov, obsahuje typickú regionálnu zeleninu a chutí  doma, v kruhu rodiny, ale aj na potulkách v Malých Karpatoch. Recept na regionálnu špecialitu s názvom Meteník získala aj Hana Michalčíková.

Meteník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu Meteníka, regionálnej špeciality s využitím kyslej kapusty, podľa receptu Pavla Slezáka zo Stupavy ,budete potrebovať:

  • ½ kg hladkej múky
  • 330 g polohrubej múky
  • 1 dcl oleja
  • dve vajcia
  • soľ
  • mlieko
  • čierne korenie
  • rascu
  • dve hrste kyslej, nadrobno pokrájanej kapusty
  • cesnak
  • slaninka

Všetko spolu zamiesime, aj s droždím, nemusíme robiť kvások a vylejeme na dobre vymastený plech. Necháme vykysnúť asi pol hodinu a dáme navrch nadrobno pokrájanú slaninku. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečieme do chrumkava. Na upečený Meteník natrieme cesnak, ktorý sme pretlačili do horúcej bravčovej masti. Zajtra sa naučíme piecť Cibuľové bagety.


Cibulové bagety

Pavla Slezáka, finalistu piatej série televíznej šou Pečie celé Slovensko, sme mohli poznať nielen cez televíznu obrazovku, ale aj v našom regionálnom vysielaní, kde nám tento týždeň ponúkol viacero zaujímavých receptov. Dnes k nim pribudne ešte jeden.  Opäť si zamúčime ruky, zapneme rúru a ak budeme trpezliví a dôslední v dodržiavaní všetkých ingrediencií, tak sa nám kuchyňou môže začať šíriť vôňa čerstvého pečiva. Na Cibuľové bagety si urobte chuť s Hanou Michalčíkovou.

Cibulové bagety Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pavel Slezák z Pezinka, finalista šou pečie celé Slovensko nám dnes predstavil obľúbený recept, ktorému dal názov Cibuľové bagety. 

Na ich prípravu potrebujeme:

  • 600 g hladkej múky
  • 400 g vody
  • 30g droždia10 g soli
  • jednu lyžicu octu
  • dve veľké cibule, ktoré pokrájame nadrobno
  • pridáme cukor necháme skaramelizovať a  vychladnúť

Zo všetkých surovín aj vychladnutej cibuľky zamiešame cesto a prikryjeme ho fóliou. V chlade necháme odstáť do rána. Ráno vyklopíme a ostrým nožom spravíme dva-tri pásiky, ktoré dotvarujeme do podoby bagety. Je dobré, keď papier na pečenie pomúčime a dáme naň bagety, pretože musia ísť do rúry vyhriatej na 250 stupňov. Do rúry musíme ešte vložiť nádobku s vodou, aby vznikla para. Pri 250 stupňoch pečieme 10 minút, potom vodu vyberieme a na 190 stupňoch dopekáme ešte 25 minút.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame