Koláčiky Elišky Marlengovej
V piatej sérii najsledovanejšej televíznej šou Pečie celé Slovensko sme mohli sledovať aj pekárske umenie Elišky Marlengovej z Piešťan, študentky Hotelovej akadémie. Nebolo možné ju prehliadnuť. Smelá a šikovná dievčina bola najmladšia zo všetkých súťažiacich. Zručnosť jej však nechýbala a porota oceňovala jej snahu, nápaditosť aj precíznosť. Po celý tento týždeň si aj v Rádiu Regina môžete vyskúšať recepty, ktoré sú v Eliškinej rodine obľúbené. Hana Michalčíková bola zvedavá, či jej dlho trvalo, kým sa rozhodla prihlásiť do súťaže?
Koláčiky Elišky Marlengovej
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na obľúbené koláčiky Elišky Marlengovej, ktoré sú v Portugalsku známe pod názvom Pastel de Nata budeme potrebovať:
Na cesto:
- 30 g masla
- 150 g hladkej múky
- 2 g soli
- 3 g cukru
- 60 ml vody
- 80 g masla
- 20g vajec
- 2 žĺtky
- 45 g kryštálového cukru
- 150 g smotany na šľahanie
- 75 g mlieka
Postup:
Vytvoríme si obdĺžnik z papiera 10x15 cm. Vychladnuté maslo položíme na papier a vyvaľkáme. Všetky suroviny na cesto zmiešame, vytvoríme cesto a dáme na 30 minút do chladničky. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Maslo položíme na pravú stranu cesta, druhou prekryjeme a znovu rozvaľkáme. Následne cesto rozvaľkáme na dlhý obdĺžnik. Obe strany cesta zahneme do stredu. Pravú stranu preklopíme a dáme na 30 minút schladiť.
Vaječná zmes: všetko spolu zmiešame a necháme v chladničke. Potom cesto vyberieme, vytvarujeme do šulčeka, nakrájame na hrúbku 2 cm - vyjde to na 12 porcií. Vložíme do formy, môžu to byť aj formy na muffiny a natlačíme asi 1 cm z cesta do formy. Nalejeme asi tri štvrtiny vajíčkovej zmesi a pečieme. Musia tak jemne obhorieť. Pečieme pri 210 stupňoch asi 20-23 minút.
Bezlepkové langoše
Eliška Marlengová je finalistkou populárnej televíznej šou Pečie celé Slovensko. Už vieme, že sa do súťaže dostala na druhý pokus, aj to, že ju predstava súťažiacej lákala už od jej 10 rokov. A hoci ju rodina v jej veľkom koníčku podporovala, ako priznáva jej mama, nebolo to vždy jednoduché.
Bezlepkové langoše
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Hoci Eliška pripravuje Bezlepkové langoše viac menej rutinne a z hlavy, predsa len, ak si to chcete vyskúšať, pripravte si:
- 250 g múky vhodnej pre bezlepkovú diétu
- 230 ml vlažnej vody
- pol čajovej lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice oleja
- 4 g sušeného droždia
Všetko spolu zmiešame, necháme nakysnúť a vyvaľkáme 6 malých langošov. Vypražíme a potrieme olejom ochuteným cesnakom, prípadne bylinkami.
Banánový chlebíček
Piaty ročník obľúbenej šou Pečie celé Slovensko prináša nielen nové výzvy a sladké dobroty, ale aj pestrú zostavu súťažiacich. Nechýba medzi nimi ani najmladšia účastníčka šou Eliška Marlengová, študentka hotelovej akadémie z Piešťan. Po celý tento týždeň nám ponúka overené a obľúbené recepty. Dnes to bude zákusok, ktorý, ako prezradila Hane Michalčíkovej, rozvonia kuchyňu sladkou exotickou vôňou.
Banánový chlebíček
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na obľúbený Banánový chlebíček s arašidovým maslom podľa receptu finalistky šou Pečie celé Slovensko Elišky Marlengovej budete potrebovať:
- 200 g polohrubej múky
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 a ½ čajovej lyžičky škorice
- 155 g kryštálového cukru
- 110 g masla
- 2 vajcia
- 3 banány
Na arašidové maslo:
250 g nesolených arašidov a štipku soli
Postup:
Všetky sypké suroviny zmiešame, primiešame k nim rozpučené banány a roztopené maslo. Obdĺžnikovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Pečieme 35 minút na 180 stupňoch.
Creme Brulée
Nie vždy je cukrárske majstrovstvo hodnotené podľa náročnej a dlhodobej prípravy. V niektorých prípadoch je tajomstvo úspechu práve v jednoduchosti. Jeden z takýchto receptov sa stal obľúbenou pochúťkou aj v rodine finalistky televíznej šou pečie celé Slovensko Elišky Marlengovej z Piešťan. Ide o lahodný francúzsky dezert s krémovým základom z vaječných žĺtkov, smotany a cukru, na ktorom sa nachádza vrstva skaramelizovaného cukru. Tento dezert sa zvyčajne podáva studený. Takto ho Hane Michalčíkovej predstavila Eliška Marlengová.
Creme Brulée
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na populárny Creme Brulée podľa receptu finalistky šou pečie celé Slovensko Elišky Marlengovej budeme potrebovať:
- 500 g smotany na šľahanie
- 1 vanilkový struk
- 5 žĺtkov
- 50 g kryštálového cukru
Postup:
Smotanu s vanilkovým strukom zohrejeme. Prilejeme k žĺtkom, ktoré sme zmiešali s cukrom a zamiešame. Nalejeme do misiek a pečieme 40 minút na 150 stupňoch. Po vychladnutí nasypeme navrch tenkú vrstvu kryštálového cukru a flambujeme.
Kráľovská pochúťka
Dali by ste si kráľovskú pochúťku s francúzskym šarmom? Prečo nie? Je známa v celej Európe, je z ľahkého piškótového cesta, má tvar zvlnenej morskej lagúny a chuť jemného čajového pečiva. A viete kto toto pečivo mal rád natoľko, že na tieto jemné zákusky napísal ódu? Francúzky spisovateľ Marcel Proust. Siahla po nich v rodinnom receptári aj nádejná majsterka cukrárskej výroby, dnes ešte študentka Hotelovej akadémie v Piešťanoch Eliška Marlingová. Hana Michalčíková sa jej spýtala na názov pochúťky aj na recept.
Kráľovská pochúťka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Po celý tento týždeň sme cez recepty Elišky Marlengovej spoznávali chute mladej študentky a nadšenej cukrárky cez jej obľúbené a vyskúšané recepty. V hlave ich nosí ešte veľa, nechýba jej pracovitosť, zvedavosť, a dravosť a cieľ mať raz vlastnú cukráreň. Veríme, že sa jej to podarí.