Aj pri ovocí platia rôzne trendy. A nie vždy je to na osoh tradičných druhov dostupných na našom území. Otázku -ako vyzerá drieň obyčajný, ľudovo nazývaný „drienka“, by sme našim predkom dávali zbytočne. Všetci by odpovedali presne aj s detailným popisom, miestom výskytu , ba dokonca aj s návodmi na spracovanie plodov. Dnes je však všetko ináč. Mnohí z nás drienku ešte vôbec nevideli, netušia ako vyzerá, ani ako konzumovať jej plody. A nemyslíte si , že sú len z najmladšej generácie. K neznalosti drienky sa priznalo aj viacero dospelých. Detské odpovede sú však ,ako priznáva Hana Michalčíková, úprimné a trochu poetické.
Drieň obyčajný 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Drieň obyčajný, ktorému dnes patrí miesto v našom Atlase zelenej krásy je populárny na celom svete, s pôvodnými odrodami dokonca v Európe, Amerike a v Japonsku. Aj kvôli tomu, že je to krásny strom, ktorý na jar kvitne medzi prvými stromami a na jeseň ho zdobia žiarivé purpurové plody, ktoré záhradám dodávajú výnimočný akcent. Plody drieňa obyčajného, teda drienky ,však obsahujú množstvo cenných látok pre naše zdravie. Aj na to sa pýtala Hana Michalčíková bylinkárky Ivany Kútikovej z Bátoviec.
Drieň obyčajný 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Môžeme sa na inšpiráciu pozrieť ešte do sveta: V Turecku sa ovocie používa na ochutenie nápoja známeho ako šerbet, na Ukrajine z neho pripravujú nealkoholické nápoje a destilujú do likérov. Na Kaukaze používajú šupku drienok , ktorú sušia a drvia na prášok, ktorým zahusťujú omáčky , no a v Británii si svoju obľubu získali najmä drienkové koláčiky. Veľmi známe je aj samotné drienkové drevo, ktoré sa pre svoje dobré vlastnosti využíva na výrobu lukov. Je veľmi pevné a tvrdé.