Rakytník rešetliakový je divo rastúci ker s výraznými oranžovými plodmi, ktorý je rozšírený vo vyšších polohách a dobre znáša aj náročné klimatické podmienky Sibíri či Tibetu. Komplexnému využitiu rakytníka napomáha cielené pestovanie vhodných odrôd na plantážach. V súčasnosti sú najväčšími pestovateľmi rakytníka Čína, Rusko a Mongolsko. Na Slovensku sa rakytník rešetliakový plantážovo pestuje v okrese Nové Zámky. Pre plody rakytníka je typické vysoké množstvo vitamínu C. Richard Šümeghy oslovil Zuzanu Ciesarovú z Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.
Rakytník rešetliakový 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Doslova zázračnou plodinou je rakytník rešetliakový, o ktorom dnes hovoríme. Hoci pôvodne pochádza z Ázie, cielene ho pestujú na plantážach aj na Slovensku a v Českej republike. Celé plody sa dajú zavariť, sušiť alebo zmraziť. Z dužiny sa vyrábajú šťavy, sirupy, džúsy, džemy alebo pyré. Rakytník sa pridáva v malom množstve aj do medu, čokolády, cereálnych tyčiniek či ovsených kaší. Najvýznamnejším produktom z plodov rakytníka je olej, ktorý má široké uplatnenie. Richard Šümeghy oslovil Zuzanu Ciesarovú z Výskumného ústavu potravinárskeho Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.
Rakytník rešetliakový 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Rakytník rešetliakový v našich podmienkach vo svojich plodoch dozrieva od začiatku augusta až do septembra – v závislosti od odrody a počasia. Ak chcete pestovať rakytník vo vašej záhrade, môžete si už teraz naplánovať jeho jesennú výsadbu. Užívať jeho plody si môžete až v treťom roku po výsadbe.