V týchto dňoch na rozdiel od ich divých súrodencov, ktoré nám občas spadnú na hlavu v parku alebo na cintoríne, prípadne upútajú našu pozornosť na chodníkoch, ony ešte sladko spia v chlpatých a nemenej pichľavých kožúškoch. Už o dva či tri týždne však budeme vnímať ich neodolateľnú vôňu na uliciach sychravých miest a zohrievať si nimi ruky v balíčkoch zo stánkov alebo šúpať ich ešte za horúca v domácnostiach. Reč je o gaštane jedlom, latinsky kastanea sativa. Viac o ňom sa Iveta Pospíšilová dozvedela od výskumnej pracovníčky Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy, ktorý patrí pod Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, Evy Pekárovej.
Gaštan jedlý 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Chutné gaštany si dnes už možno kúpiť uvarené, v studenom stave v balíčkoch vďaka dovozu z Číny, kde z nich vyrábajú aj likéry, plnia čokoládové bonbóny, predávajú ich sušené. Predsa však, vôňu, ktorá sa uvoľňuje pečením, ťažko nahradiť.
Mohlo by sa zdať, že zatiaľ čo plod napríklad jablone, hrušky alebo slivky vidíme rásť hneď po odkvitnutí kvetov, gaštan potrebuje trochu viac času. Na dotyk nepríjemná pichľavá tobolka chráni semienka pre ďalšiu reprodukciu. Podobne v jablku, či hruške ich nájdeme dobre ukryté v plodoch. Kedysi odborníci v gaštaniciach robievali selekciu, preto v minulosti boli plody väčšie. Teraz u nás už táto prax nie je. Iveta Pospíšilová sa Evy Pekárovej spýtala aj na to, prečo sa traduje, že gaštany treba sadiť po dvoch.
Gaštan jedlý 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V Jelenci v okrese Nitra sa nachádza najstaršia gaštanica na Slovensku a najväčšia je v Modrom kameni v blízkosti Rimavskej Soboty. V minulosti sa zakladali v blízkosti vinohradov, nakoľko sa im darilo na svahoch a v rovnakom type pôdy. V listine registrovaných odrôd má Slovensko len dve odrody – Bojar a Mistral. Do budúcnosti treba túto drevinu chrániť a pestovať napríklad v kombinácii s inými drevinami – lieska, borievka, mandľa. Kvet gaštana je medonosný a med veľmi aromatický.