Kávová torta

Kávová torta

Zuzana Žáková sa pečeniu začala intenzívne venovať na materskej dovolenke. Ani po návrate do práce sa však tejto záľuby nevzdala. Asi ani nemohla, veď medzitým si jej rodina na koláče a zákusky tak zvykla, že aj počas nahrávania kulinária s Michalom Hercegom vznikalo cesto na linecké kolieska. Tento týždeň si teda pochutíme, ale v rámci možností nahradíme niektoré suroviny ich zdravšími verziami. Začíname kávovou tortou.

Kávová torta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Korpus:

  • 200g masla izbovej teploty
  • 160g kokosového alebo trstinového cukru
  • 6 vajec
  • 200g mletých lieskovcov (prípadne vlašských orechov)
  • 160g mletých mandlí
  • 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
  • 2 malé silné espressá
  • mandľový likér Amareto (môžeme vynechať)


Plnka:

  • 2 alebo 3 balenia čokoládového pudingu
  • mlieko na prípravu pudingu
  • 60g kokosového alebo trstinového cukru
  • 2 malé silné espressá
  • 100g nasekanej tmavej čokolády (70%)
  • 120g Lučina (syr bez príchute)


Postup:
Maslo a cukor vyšľaháme mixérom do peny, postupne pridám vajcia a nakoniec prisypem zmiešané mleté orechy s kypriacim práškom.

Masu vylejem do papierom vystlanej tortovej formy s priemerom 25 cm a pečiem na 170 stupňov približne 40 minút.

Po upečení nechám korpus úplne vychladnúť. Zatiaľ si pripravím puding. Uvarím 2 alebo 3 pudingy. Množstvo záleží od toho, či chcete potierať aj boky torty, ak nie, úplne postačia aj 2. Pred zhustnutím ešte do horúceho mlieka prilejem 2 espressá. Puding sa snažíme urobiť čo najhustejší. Do hotového horúceho pudingu pridáme polámanú čokoládu. Premiešame a necháme úplne vychladnúť.

Po vychladnutí primiešame do pudingu 1 syr Lučina. Korpus prekrojíme na 2 časti. Spodnú polovicu korpusu polejeme kávou a amaretom, potrieme pudingovým krémom. Na krém položím druhú polovicu korpusu a tiež polejeme kávou a amaretom, a potrieme krémom. Buď zvolíme štýl „naked“ torty, alebo potrieme aj bok.

Tortu necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním môžeme posypať kakaom. Dobrú chuť!

Autor: Michal Herceg, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame