Zuzana Žáková sa pečeniu začala intenzívne venovať na materskej dovolenke. Ani po návrate do práce sa však tejto záľuby nevzdala. Asi ani nemohla, veď medzitým si jej rodina na koláče a zákusky tak zvykla, že aj počas nahrávania kulinária s Michalom Hercegom vznikalo cesto na linecké kolieska. Tento týždeň si teda pochutíme, ale v rámci možností nahradíme niektoré suroviny ich zdravšími verziami. Začíname kávovou tortou.
Kávová torta
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Korpus:
- 200g masla izbovej teploty
- 160g kokosového alebo trstinového cukru
- 6 vajec
- 200g mletých lieskovcov (prípadne vlašských orechov)
- 160g mletých mandlí
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
- 2 malé silné espressá
- mandľový likér Amareto (môžeme vynechať)
Plnka:
- 2 alebo 3 balenia čokoládového pudingu
- mlieko na prípravu pudingu
- 60g kokosového alebo trstinového cukru
- 2 malé silné espressá
- 100g nasekanej tmavej čokolády (70%)
- 120g Lučina (syr bez príchute)
Postup:
Maslo a cukor vyšľaháme mixérom do peny, postupne pridám vajcia a nakoniec prisypem zmiešané mleté orechy s kypriacim práškom.
Masu vylejem do papierom vystlanej tortovej formy s priemerom 25 cm a pečiem na 170 stupňov približne 40 minút.
Po upečení nechám korpus úplne vychladnúť. Zatiaľ si pripravím puding. Uvarím 2 alebo 3 pudingy. Množstvo záleží od toho, či chcete potierať aj boky torty, ak nie, úplne postačia aj 2. Pred zhustnutím ešte do horúceho mlieka prilejem 2 espressá. Puding sa snažíme urobiť čo najhustejší. Do hotového horúceho pudingu pridáme polámanú čokoládu. Premiešame a necháme úplne vychladnúť.
Po vychladnutí primiešame do pudingu 1 syr Lučina. Korpus prekrojíme na 2 časti. Spodnú polovicu korpusu polejeme kávou a amaretom, potrieme pudingovým krémom. Na krém položím druhú polovicu korpusu a tiež polejeme kávou a amaretom, a potrieme krémom. Buď zvolíme štýl „naked“ torty, alebo potrieme aj bok.
Tortu necháme stuhnúť v chladničke. Pred podávaním môžeme posypať kakaom. Dobrú chuť!