Žralok na chrenovej omáčke

Žralok na chrenovej omáčke

Tento týždeň varíme a pečieme podľa módnej návrhárky Emílie Harmatovej.  Dnes ulahodíme tým, ktorí majú radi ryby, ale na svoje si prídu aj vegetariáni. Miroslav Würfl si najskôr zapísal všetky potrebné suroviny k dnešnému receptu – bude to žralok na chrenovej omáčke so zemiakovou knedľou...

Žralok na chrenovej omáčke Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko módna návrhárka Emília Harmatová, ktorá dnes pripravovala žraloka na chrenovej omáčke so zemiakovou knedľou. Zopakujme si suroviny, ktoré budeme potrebovať...  

  • Štyri žraločie mrazené  steaky
  • cibuľu
  • strúčik cesnaku
  • čierne korenie mleté
  • olej
  • pol kila zemiakov
  • hladkú múku
  • chren
  • kyslú smotanu
  • sladkú smotanu
  • vajce
  • zázvor
  • deci bieleho vína
  • soľ

POSTUP:

Príloha: Knedľa zemiaková a chrenová omáčka.

Vo väčšom hrnci dáme variť vodu, trochu posolíme, medzitým ako začne vrieť voda,  uvarené zemiaky v šupke /najlepšie večer predtým/ rozpučíme na strúhadle, pridáme soľ a podľa potreby hladkú múku tak, aby bolo vymiesené cesto také, aby sa mi nelepilo na prsty, keď do neho urobíme jamku, tak pomaly vyjde.  Cesto rozdelíme na polovicu a ušúľame približne dve rovnaké podlhovasté knedle. Vložíme do vriacej vody a po 20 minútach by mali vyplávať hore, čo je znakom, že sú dovarené.
V druhom plytkom kastróliku na oleji opražíme múku len do ružova, zalejeme studenou vodou asi trištvrte litra. Po vymiešaní do hladka a uvedenia do varu prisolíme a postupne vložíme štyri polievkové lyžice nastrúhaného chrenu, a za stáleho miešania varím ešte päť minút. Zmiešame kyslú smotanu so smotanou na varenie a za stáleho miešania, aby sa nezrazila omáčka pridáme do pripraveného chrenového základu. Nakoniec nastrúhame trochu zázvoru a primiešame do hotovej omáčky,   zázvorom sa omáčka príjemne dochutí.

Až na koniec pripravíme žraločie steaky: rozmrazené podkovičky nasolíme, okoreníme, potrieme cesnakom a na rozpálenom oleji krátko opečieme z jednej, druhej strany, potom podlejeme troškou vody alebo decilitrom bieleho vína .

Je to rýchla špecialita, ktorú môžu jesť aj vegetariáni, vtedy sa omáčka podáva  len s knedľou a uvareným vajíčkom na tvrdo.

Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame