Tento týždeň varíme a pečieme podľa módnej návrhárky Emílie Harmatovej. Dnes ulahodíme tým, ktorí majú radi ryby, ale na svoje si prídu aj vegetariáni. Miroslav Würfl si najskôr zapísal všetky potrebné suroviny k dnešnému receptu – bude to žralok na chrenovej omáčke so zemiakovou knedľou...
Žralok na chrenovej omáčke
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Toľko módna návrhárka Emília Harmatová, ktorá dnes pripravovala žraloka na chrenovej omáčke so zemiakovou knedľou. Zopakujme si suroviny, ktoré budeme potrebovať...
- Štyri žraločie mrazené steaky
- cibuľu
- strúčik cesnaku
- čierne korenie mleté
- olej
- pol kila zemiakov
- hladkú múku
- chren
- kyslú smotanu
- sladkú smotanu
- vajce
- zázvor
- deci bieleho vína
- soľ
POSTUP:
Príloha: Knedľa zemiaková a chrenová omáčka.
Vo väčšom hrnci dáme variť vodu, trochu posolíme, medzitým ako začne vrieť voda, uvarené zemiaky v šupke /najlepšie večer predtým/ rozpučíme na strúhadle, pridáme soľ a podľa potreby hladkú múku tak, aby bolo vymiesené cesto také, aby sa mi nelepilo na prsty, keď do neho urobíme jamku, tak pomaly vyjde. Cesto rozdelíme na polovicu a ušúľame približne dve rovnaké podlhovasté knedle. Vložíme do vriacej vody a po 20 minútach by mali vyplávať hore, čo je znakom, že sú dovarené.
V druhom plytkom kastróliku na oleji opražíme múku len do ružova, zalejeme studenou vodou asi trištvrte litra. Po vymiešaní do hladka a uvedenia do varu prisolíme a postupne vložíme štyri polievkové lyžice nastrúhaného chrenu, a za stáleho miešania varím ešte päť minút. Zmiešame kyslú smotanu so smotanou na varenie a za stáleho miešania, aby sa nezrazila omáčka pridáme do pripraveného chrenového základu. Nakoniec nastrúhame trochu zázvoru a primiešame do hotovej omáčky, zázvorom sa omáčka príjemne dochutí.
Až na koniec pripravíme žraločie steaky: rozmrazené podkovičky nasolíme, okoreníme, potrieme cesnakom a na rozpálenom oleji krátko opečieme z jednej, druhej strany, potom podlejeme troškou vody alebo decilitrom bieleho vína .
Je to rýchla špecialita, ktorú môžu jesť aj vegetariáni, vtedy sa omáčka podáva len s knedľou a uvareným vajíčkom na tvrdo.