Slaný koláč so skyrovou kôprovkou

Slaný koláč so skyrovou kôprovkou

Piatok sa kedysi v slovenských domácnostiach varili takmer výlučne jedlá z múky. Buchty, šišky, koláče. Sme v pôstnom období a tak aj  dnes mnohí, ktorí dodržiavajú pôst, radi siahnu po bezmäsitom recepte. Jeden z nich máme aj v dnešnom Kulináriu. Ponúkla ho opäť Henrieta Peškovičová-Kundrátová a Hana Michalčíková sa spýtala najskôr na názov jedla.

Slaný koláč so skyrovou kôprovkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slaný koláč so skyrovou kôprovkou podľa receptu Henriety Peškovičovej - Kundrátovej budete potrebovať:

  • droždie, ak sa rozhodnete pre klasický variant kysnutého cesta podľa zaužívaného receptu, alebo kvások, ktorý voláme štartér
  • 2 polievkové lyžice ražného kvásku,
  • zhruba 150 g hladkej špaldovej múky na pizzu a
  • vodu

Ingrediencie zamiešame do hustej kašovitej zmesi, prikryjeme, aby sa dnu nedostal vzduch a necháme fermentovať asi 3-4 hodiny. Na cesto budeme potrebovať: spomínaný štartér, ďalej 200 g špaldovej grahamovej múky na pizzu, jednu čajovú lyžičku soli, vlažnú vodu , vajce a tri polievkové lyžice olivového oleja. Na krém, ktorý dáme na cesto potrebujeme: 2x

Skyr- jogurtovú špecialitu islandského typu, 2 polievkové lyžice mletého sušeného cesnaku, jednu polievkovú lyžicu nasekaného kôpru, jednu bielu cibuľku a soľ. Ďalej postupujeme tak, že do misy si dáme tzv. štartér, ktorý sme si pripravili, pridáme múku, vajíčko, malú lyžičku soli, olivový olej a postupne do stredu prilievame vlažnú vodu, toľko, až vznikne mäkké pružné cesto. Cesto môžeme roztlačiť rovno na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme vykysnúť na plechu, alebo ho dáme na celý deň do chladničky a dáme na nahriaty plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto popicháme vidličkou a navrch, na cesto, rozotrieme skyrový krém. Pečieme pri teplote 280 stupňov 15 minút, alebo pri teplote 250 stupňov 20 až 25 minút.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame