Placky na všetky možné spôsoby sú vyhľadávanou pochúťkou v slovenskej kuchyni. Niekto uprednostňuje klasické zemiakové, iní dávajú prednosť ich odľahčenejšej variante - plackám zo zeleniny. Tie patria aj v kuchyni Henriety Peškovičovej-Kundrátovej - s ktorou tento týždeň varíme - medzi favoritov. A nebudú chýbať ani v dnešnom recepte, ktorý zaznamenávala Hana Michalčíková.
Placky zo zelenej tekvice
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Placiek zo zelenej tekvice budeme potrebovať:
- 1 kilogram zelenej tekvice
- mladej cukety
- prípadne tekvice Hokkaido
- 3 polievkové lyžice chia semienok
- 5 polievkových lyžíc práve namletého ľanu - ľan treba namlieť pred použitím, lebo rýchlo oxiduje. Ak nechceme použiť ľan alebo chia semienka, tak môžeme použiť vajíčko
- 6-7 lyžíc pšenových vločiek, môžeme použiť aj quinou alebo pohánkové a ovsené jemné vločky
- za hrsť byliniek
- tymián
- saturejka
- žerucha
- petržlen
- trochu soli
- 2 polievkové lyžice repkového oleja a vodu
Ak používame chia semienka, treba ich namočiť do vody. Tekvicu umyjeme, ak je mladá a v bio kvalite postrúhame aj so šupkou a posolíme. Keď tekvica pustí trochu vody, pridáme vločky, necháme chvíľu postáť, vsypeme bylinky, soľ, môžeme prichutiť aj mletou paprikou, kurkumou, senovkou, podľa chuti a vyrobíme placky, ktoré opekáme na troche oleja alebo ich dáme upiecť na plech do rúry na 200 stupňov. Placky sú jemné a ak ich pečieme na sucho v rúre môžeme ich naplniť ricottou s bylinkami.