Pŕhľava dvojdomá je známa aj pod starším názvom žihľava dvojdomá. Poznáme ju ako liečivú rastlinu, aj ako krmovinu pre hydinu. Stále viac je však populárna v zdravej jarnej výžive, či už vo forme polievok, prívarkov, šalátov, alebo netypických nákypov. Hana Michalčíková sa opýtala Henriety Peškovičovej - Kundrátovej, čo konkrétne sa naučíme dnes pripravovať.
Nákyp z pohánky a žihľavy
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Nákypu z pohánky a žihľavy budeme potrebovať:
- 250 g lúpanej pohánky
- 2 vajíčka
- za hrsť mladej žihľavy, ktorú zaparíme vriacou vodou
- za hrsť baby špenátu alebo klasického špenátu, alebo môžeme použiť medvedí cesnak
- jednu lyžicu sušeného cesnaku
- 1 mrkvu
- za hrsť mrazeného hrášku
- 1 čajová lyžičku mletej kurkumy
- 1 polievkovú lyžicu mletej senovky gréckej - listy
- soľ
- olej
- strúhanku
Postup: Pohánku si uvaríme so soľou a troškou cesnaku, dáme vychladiť a ešte do teplej vmiešame dve vajíčka, nasekaný špenát a žihľavu, lepšie je listy nasekať, aby pri krájaní vytvorili peknú mozaiku. Mrkvu nastrúhame, ak máme varenú z polievky roztlačíme vidličkou, pridáme do nákypu spolu s hráškom, môžeme dať aj trochu kukurice a pridáme mletý cesnak, kurkumu a senovku. Formu na pečenie - napr. srnčí chrbát vymažeme kokosovým tukom, vysypeme strúhankou a zmiešanú zmes natlačíme do formy , zarovnáme lyžicou a vrch trochu posypeme soľou. Pečieme na 250 stupňov asi 15-20 minút. Necháme 15 minút vychladnúť a podávame so zemiakmi, ale ak nám ostane, plátky môžeme opiecť na masle, prisoliť a dať ako vložku do šošovicovej polievky so žeruchou.