Nákyp z pohánky a žihľavy

Nákyp z pohánky a žihľavy

Pŕhľava dvojdomá je známa aj pod starším názvom žihľava  dvojdomá. Poznáme ju ako liečivú rastlinu, aj  ako krmovinu pre hydinu. Stále viac je však populárna v zdravej jarnej výžive, či už vo forme polievok, prívarkov, šalátov, alebo netypických nákypov. Hana Michalčíková sa opýtala Henriety Peškovičovej - Kundrátovej, čo konkrétne sa naučíme dnes pripravovať.

Nákyp z pohánky a žihľavy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu Nákypu z pohánky a žihľavy budeme potrebovať:

  • 250 g lúpanej pohánky
  • 2 vajíčka
  • za hrsť mladej žihľavy, ktorú zaparíme vriacou vodou
  • za hrsť baby špenátu alebo klasického špenátu, alebo môžeme použiť medvedí cesnak
  • jednu lyžicu sušeného cesnaku
  • 1 mrkvu
  • za hrsť mrazeného hrášku
  • 1 čajová lyžičku mletej kurkumy
  • 1 polievkovú lyžicu mletej senovky gréckej - listy
  • soľ
  • olej
  • strúhanku

Postup: Pohánku si uvaríme so soľou a troškou cesnaku, dáme vychladiť a ešte do teplej vmiešame dve vajíčka, nasekaný špenát a žihľavu, lepšie je listy nasekať, aby pri krájaní vytvorili peknú mozaiku. Mrkvu nastrúhame, ak máme varenú z polievky roztlačíme vidličkou, pridáme do nákypu spolu s hráškom, môžeme dať aj trochu kukurice a pridáme mletý cesnak, kurkumu a senovku. Formu na pečenie - napr. srnčí chrbát vymažeme kokosovým tukom, vysypeme strúhankou a zmiešanú zmes natlačíme do formy , zarovnáme lyžicou a vrch trochu posypeme soľou. Pečieme na 250 stupňov asi 15-20 minút. Necháme 15 minút vychladnúť a podávame so zemiakmi, ale ak nám ostane, plátky môžeme opiecť na masle, prisoliť a dať ako vložku do šošovicovej polievky so žeruchou.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame