Petržlenové pesto s naklíčenými orechmi

Petržlenové pesto s naklíčenými orechmi

Jar klope na dvere a so zmenou ročného obdobia si zmenu pýta aj náš žalúdok. Po sýtych jedlách patriacich k zime sa obraciame k tým ľahším a zdravším, ktoré v sebe nesú zárodok jari. Doslova. Jedlá obohacujeme klíčkami. A nemusia to byť len tradičné klíčky obilnín a strukovín, ale klíčky si môžeme vypestovať aj z orechov. Keď to zvládneme potom si už môžeme pochutnávať na pochúťke, ktorá má svoj domov v severnom Taliansku, ale už sa udomácnila aj na Slovensku - na peste. Hane Michalčíkovej prezradila recept na Petržlenové pesto s naklíčenými orechmi Henrieta Peškovičová - Kundrátová.

Petržlenové pesto s naklíčenými orechmi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnešný recept pridala do Kulinária Henrieta Peškovičová - Kundrátová, ktorá využíva Petržlenové pesto s naklíčenými orechmi nielen na cestoviny, ale ochucuje ním aj zemiaky a ako priznala chutí aj na hriankach. Ak si ho chcete pripraviť zopakujem, čo budete potrebovať:

Najprv si naklíčime vlašské orechy:

Dve tri hodiny musia byť zaliate vodou, aby sa spustil enzymatický proces. Vodu je dobré vymieňať a orechy po troch – štyroch hodinách premývať a počkať, kým z orecha nevyrastie malý zelený chvostík. To je klíček, ktorý stopneme, premyjeme a orech môžeme usušiť buď na radiátore alebo na 50 °C v rúre. Takto si ich vieme uchovať. Použiť ich môžeme napríklad do petržlenového pesta.

Budeme potrebovať:

  • 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate, použijeme len listy, lebo stonky sa do pesta nadávajú, pretože by to bolo horké.
  • Pridáme trošku kôprovej vňate alebo koriandra
  • 2 tri lyžice opražených naklíčených vlašských orechov
  • 1 deci repkového alebo olivového oleja, oba za studena lisované, môžeme použiť cédrový olej, makový, čiže oleje, ktoré neoxidujú, teda nepoužívame rafinovaný olej
  • 1 polievkovú lyžicu parmezánu
  • 2 štipky údenej alebo obyčajnej soli a všetko spolu vymixujeme do jemnej alebo hrubozrnnej pasty.

Uskladníme v sklenených pohárikoch a natlačíme tak, aby sa z pesta vytlačil vzduch . Zalejeme olejom pol centimetra nad pesto. Zatvoríme a uskladníme v chladničke.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame