Dokonalá kombinácia chutí - nadýchané orechové cesto, mokrá orechovo-rumová plnka a na nej lahodný čokoládovo-maslový krém. Koláč Opitý Izodor, ktorého recept ponúkla na záver tohto týždňového Kulinária , v ktorom sme piekli na sladko aj na slano, Tatiane Šuškovej Michaela Smolová je zárukou gurmánskeho pôžitku.
A ten by nemal po dobrom nedeľnom obede v podobe sladkého chýbať.
Opitý Izidor
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tento týždeň sme v Kulináriu Rádia Regina piekli s Michaelou Smolovou, autorkou publikácií Takmer zabudnuté recepty, ktoré sú inšpirované prastarými kuchárskymi knihami či zápisníkmi s receptami po starých mamách.
OPITÝ IZIDOR
Recept:
Cesto
• 150 g práškového cukru
• 150 g masla
• 4 vajcia
• 120 g mletých vlašských orechov
• 70 g polohrubej alebo hrubej múky
• 1 ČL kypriaceho prášku
• 2 PL kakaa
Orechová plnka
• 200 g mletých vlašských orechov
• 100 g práškového cukru
• 120 ml rumu
• 1 vanilkový cukor
Čokoládový krém
• 1 vanilkový puding
• 500 ml mlieka
• 250 g masla
• 100 g horkej čokolády
• 3 PL kryštálového cukru
Na polevu: 150 g horkej čokolády a 50 g tuku na polevu.
Prípadne 100 ml šľahačky na ozdobenie.
Postup:
• Najprv vymiešame maslo s cukrom do krémova. Potom postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované.
• Potom pridáme orechy a múku s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi.
• Ďalej vyšľaháme do tuha bielky a pomocou gumenej varechy ich dôkladne vmiešame do orechovej zmesi.
• Napokon cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 18 minút.
• Na orechovú plnku zmiešame všetky prísady a necháme ich asi 15-20 minút odstáť.
• Na čokoládový krém uvaríme vanilkový puding z pol litra mlieka a s cukrom podľa návodu na obale. Ešte do horúceho pudingu rozmiešame na kúsky nalámanú čokoládu. Puding necháme vychladnúť.
• Medzitým vyšľaháme zmäknuté maslo do krémova a potom doň po častiach všľahávame vychladnutý puding.
• Orechovú plnku natrieme a uhladíme na upečenom korpuse a na ňu navrstvíme čokoládový krém a uhladíme povrch.
• Dáme do chladničky stuhnúť.
• Na stuhnutý krém potom nalejeme polevu (na ktorú sme nad parou roztopili čokoládu spolu s tukom na polevu a dobre rozmiešali) a necháme stuhnúť.
• Podávame ozdobené šľahačkou