Opitý Izidor

Opitý Izidor

Dokonalá kombinácia chutí - nadýchané orechové cesto, mokrá orechovo-rumová plnka a na nej lahodný čokoládovo-maslový krém. Koláč Opitý Izodor, ktorého recept ponúkla na záver tohto týždňového Kulinária , v ktorom sme piekli na sladko aj na slano, Tatiane Šuškovej Michaela Smolová je zárukou gurmánskeho pôžitku.

A ten by nemal po dobrom nedeľnom obede v podobe sladkého chýbať. 

Opitý Izidor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme v Kulináriu Rádia Regina piekli s Michaelou Smolovou, autorkou publikácií Takmer zabudnuté recepty, ktoré sú inšpirované prastarými kuchárskymi knihami či zápisníkmi s receptami po starých mamách.

OPITÝ IZIDOR
Recept:
Cesto
•    150 g práškového cukru
•    150 g masla
•    4 vajcia
•    120 g mletých vlašských orechov
•    70 g polohrubej alebo hrubej múky
•    1 ČL kypriaceho prášku
•    2 PL kakaa

Orechová plnka
•    200 g mletých vlašských orechov
•    100 g práškového cukru
•    120 ml rumu
•    1 vanilkový cukor

Čokoládový krém
•    1 vanilkový puding
•    500 ml mlieka
•    250 g masla
•    100 g horkej čokolády
•    3 PL kryštálového cukru

Na polevu: 150 g horkej čokolády a 50 g tuku na polevu.
Prípadne 100 ml šľahačky na ozdobenie.

Postup:
•    Najprv vymiešame maslo s cukrom do krémova. Potom postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované.
•    Potom pridáme orechy a múku s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi.
•    Ďalej vyšľaháme do tuha bielky a pomocou gumenej varechy ich dôkladne vmiešame do orechovej zmesi.
•    Napokon cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 18 minút.
•    Na orechovú plnku zmiešame všetky prísady a necháme ich asi 15-20 minút odstáť.
•    Na čokoládový krém uvaríme vanilkový puding z pol litra mlieka a s cukrom podľa návodu na obale. Ešte do horúceho pudingu rozmiešame na kúsky nalámanú čokoládu. Puding necháme vychladnúť.
•    Medzitým vyšľaháme zmäknuté maslo do krémova a potom doň po častiach všľahávame vychladnutý puding.
•    Orechovú plnku natrieme a uhladíme na upečenom korpuse a na ňu navrstvíme čokoládový krém a uhladíme povrch.
•    Dáme do chladničky stuhnúť.
•    Na stuhnutý krém potom nalejeme polevu (na ktorú sme nad parou roztopili čokoládu spolu s tukom na polevu a dobre rozmiešali) a necháme stuhnúť.
•    Podávame ozdobené šľahačkou

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame