Máte doma zápisník, v ktorom už vaša mama, či stará mama zapisovali osvedčené recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a ktoré nesmú chýbať na sviatočných rodinných stoloch? Najbližšie ich určite vyskúšate aj pri blížiacich sa veľkonočných sviatkoch. Tatiana Šušková sa pýtala na tradičné rodinné koláče aj Michaely Smolovej, ktorá zbiera takmer zabudnuté recepty.
Žĺtkové rezy
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
- 250 g masla
- 200 g preosiateho práškového cukru
- 200 g mletých vlašských orechov
- 200 g polohrubej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 6 bielok
Na polevu:
- 300 g preosiateho práškového cukru
- 6 žĺtok
- 1-2 PL vody
Postup:
• Zmäknuté maslo a cukor šľaháme do krémova. Do tejto zmesi pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechami. Dobre vymiešame.
• Ak je cesto príliš husté, pridáme dve-tri lyžice studenej vody.
• V osobitnej mise vyšľaháme dotuha sneh zo šiestich bielkov.
• Pomocou gumenej varechy ho zľahka po troške vmiešavame do orechovej zmesi.
• Pripravíme si plech, ktorý potrieme tenkou vrstvou tuku a naň prilepíme papier na pečenie. A na papier nalejeme orechové cesto. Uhladíme povrch a pečieme ho vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút.
• Na polevu v miske riadne vymiešame šesť žĺtkov a 300 g preosiateho práškového cukru. Ak je poleva príliš hutná, môžeme pridať lyžicu – dve vody.
• Ešte horúci koláč, rovno vytiahnutý z rúry, natrieme žĺtkovou polevou a necháme zaschnúť až do úplného vychladnutia koláča. Aby poleva pri krájaní nepopukala, koláč krájame tenkým nožom, ktorý si nahrejeme napríklad v teplej vode alebo nad parou.