Michaela Smolová je nadšenou zberateľkou a aj záchranárkou starých receptov. Jedným z nich je gruľovník.
Tento týždeň v Kulináriu len pečieme, ale ako sa dozvedela Tatiana Šušková, na tento recept okrem múky potrebujeme aj inú tradičnú surovinu slovenskej kuchyne.
Gruľovníky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na cesto:
- 500 g polorubej múky
- 1 PL práškového cukru
- 1 ČL soli
- 25 g masla
- 75 ml oleja
- 1 vajce
- 1 kocka čerstvých kvasníc
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 ČL kryštálového cukru
Na plnku:
- 400 g bez šupky uvarených zemiakov
- 150 g bryndze
- 1 cibuľa
- Soľ, korenie
- 1 vajce a trochu mlieka na potieranie
Postup:
• Do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru a čerstvé kvasnice, rozmiešame a počkáme, kým kvasnice nezačnú kysnúť.
• Vo väčšej mise zmiešame najprv suché prísady na cesto, potom pridáme vajce, maslo, olej a kvások a vypracujeme cesto. Mixérom sme ho miesili asi 10 minút.
• Cesto potom krátko premiesime na dobre pomúčenej doske a vrátime ho späť do misy vykysnúť.
• Na plnku potlačíme uvarené zemiaky, zmiešame ich s bryndzou, rozmixovanou alebo nadrobno nakrájanou cibuľou, osolíme, okoreníme a všetko riadne premiešame.
• Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 7mm, vykrajujeme väčšie koliečka a bohato ich naplníme plnkou. Zmotáme ich do „batôžka“, riadne spojíme, aby plnka pri pečení nevytiekla a uložíme švom nadol na plech vystlaný papieom na pečenie.
• Bochníčky potom pritlačíme dlaňou, aby nám vznikli také placky.
• Potrieme vajcom rozšľahaným s mliekom a pečieme asi 18 minút na 220 stupňoch.
• Z tejto dávky nám vyšlo asi 20 väčších alebo 30 menších gruľovníkov.