Gruľovníky

Gruľovníky

Michaela Smolová je nadšenou zberateľkou a aj záchranárkou starých receptov. Jedným z nich je gruľovník.  

Tento týždeň v Kulináriu len pečieme, ale  ako sa dozvedela Tatiana Šušková, na tento recept okrem múky potrebujeme aj inú tradičnú surovinu slovenskej kuchyne.

Gruľovníky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na cesto:

  • 500 g polorubej múky
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 ČL soli
  • 25 g masla
  • 75 ml oleja
  • 1 vajce
  • 1 kocka čerstvých kvasníc
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL kryštálového cukru


Na plnku:

  • 400 g bez šupky uvarených zemiakov
  • 150 g bryndze
  • 1 cibuľa
  • Soľ, korenie
  • 1 vajce a trochu mlieka na potieranie


Postup:
•    Do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru a čerstvé kvasnice, rozmiešame a počkáme, kým kvasnice nezačnú kysnúť.
•    Vo väčšej mise zmiešame najprv suché prísady na cesto, potom pridáme vajce, maslo, olej a kvások a vypracujeme cesto. Mixérom sme ho miesili asi 10 minút.
•    Cesto potom krátko premiesime na dobre pomúčenej doske a vrátime ho späť do misy vykysnúť.
•    Na plnku potlačíme uvarené zemiaky, zmiešame ich s bryndzou, rozmixovanou alebo nadrobno nakrájanou cibuľou, osolíme, okoreníme a všetko riadne premiešame.
•    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 7mm, vykrajujeme väčšie koliečka a bohato ich naplníme plnkou. Zmotáme ich do „batôžka“, riadne spojíme, aby plnka pri pečení nevytiekla a uložíme švom nadol na plech vystlaný papieom na pečenie.
•    Bochníčky potom pritlačíme dlaňou, aby nám vznikli také placky.
•    Potrieme vajcom rozšľahaným s mliekom a pečieme asi 18 minút na 220 stupňoch.
•    Z tejto dávky nám vyšlo asi 20 väčších alebo 30 menších gruľovníkov.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame