V Kulináriu zvykneme hovoriť varíme aj pečieme, ale tento týždeň len pečieme, pretože Michaela Smolová, autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty sa venuje čisto pečeniu. Z oblasti marketingu rada uteká k receptom voňajúcim kuchyňami našich starých mám.
Včera ponúkla Tatiane Šuškovej svoj recept fašiangové šišky s jahodovou penou a dnes budeme piecť na slano.
Rýchle taštičky z lístkového cesta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Recept:
- 1 balenie lístkového cesta
Na plnku:
- 2 hrste čerstvého mangoldu (môže byť aj špenát)
- asi 10 lístkov medvedieho cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 50 g fety
- Trochu olivového oleja
- 1 vajce na potieranie
Postup:
• Najprv si pripravíme plnku. Na lyžici olivového oleja krátko orestujeme nasekaný mangold alebo špenát, pridáme očistené a nadrobno nakrájané lístky medvedieho cesnaku a ešte chvíľu podusíme.
• Do tejto zmesi rozdrobíme syr feta a premiešame.
• Lístkové cesto rozrolujeme, povykrajujeme z neho asi 15 kruhov s priemerom 8-10 cm a do stredu každého nanesieme plnku z mangoldu, medvedieho cesnaku a fety a cesto preložíme tak, aby nám vznikli taštičky v tvare polkruhu.
• Vidličkou dobre popritláčame okraje, šatôčky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme ich vo vopred rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20 minút do zlatista.