Prešívaná deka

Prešívaná deka

Pečiete radi?

A radi si pochutnáte po dobrom obede na niečom malom a sladkom ku kávičke.

Tak potom je práve pre vás určené tohto týždňové Kulinárium, v ktorom Tatiana Šušková pečie s Michaelou Smolovou, autorkou kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty, v ktorých okrem tradičných receptov na sladké aj slané koláče, zákusky, pečivá či chlieb nájdeme aj praktické tipy na pečenie alebo zaujímavé príbehy spojené s koláčom či pečivom.
Ako vznikol hrnčekový koláč prešívaná deka?

Prešívaná deka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na menší plech stačí, aby bol hrnček s objemom 200 ml. 

Recept:
Kakaové cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 hrnček plnotučného mlieka
  • 1 hrnček oleja
  • 1 kopcovitá ČL kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa
  • 2 vajcia

Tvarohová plnka:

  • 500 g tvarohu
  • 3-4 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajíčka
  • 1 Zlatý klas (alebo vanilkový puding)
  • Kôra z polovice citróna


Postup:
•    Polohrubú múku, práškový cukor, kakao a kypriaci prášok preosejeme do misky. V druhej miske si metličkou dobre rozmiešame mlieko, olej a celé vajíčka.
•    Tekuté prísady vlejeme do sypkých a metličkou vymiešame hladké cesto bez hrudiek.
•    Plech s vyššímiokrajmi potrieme tenkou vrstvou masla (resp.tuku) a naň prilepíme papier na pečenie. Pripravené kakaové cesto vlejeme do plechu.
•    Na plnku dáme všetky uvedené prísady do misky a riadne ich rozmiešame. Ak používame hrudkový tvaroh, odporúčam rozmixovať zmes ponorným mixérom dohladka. Ak krémový tvaroh, stačí všetko dobre premiešať varechou alebo metličkou.
•    Tvarohovú plnku dáme do zdobiaceho vrecka (alebo igelitového vrecka) s otvorom s priemerom asi 1 cm a do tvaru mriežky ju nanášame na pripravené kakaové cesto. Takto vytvoríme efekt „prešívanej deky“.
•    Hrnčekový koláč „prešívaná deka“ pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút, kým je na povrchu na dotyk pružný. Vyberieme ho z rúry, necháme vychladnúť a pred podávaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame