Pečiete radi?
A radi si pochutnáte po dobrom obede na niečom malom a sladkom ku kávičke.
Tak potom je práve pre vás určené tohto týždňové Kulinárium, v ktorom Tatiana Šušková pečie s Michaelou Smolovou, autorkou kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty, v ktorých okrem tradičných receptov na sladké aj slané koláče, zákusky, pečivá či chlieb nájdeme aj praktické tipy na pečenie alebo zaujímavé príbehy spojené s koláčom či pečivom.
Ako vznikol hrnčekový koláč prešívaná deka?
Prešívaná deka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na menší plech stačí, aby bol hrnček s objemom 200 ml.
Recept:
Kakaové cesto:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 1 hrnček oleja
- 1 kopcovitá ČL kypriaceho prášku
- 2 PL kakaa
- 2 vajcia
Tvarohová plnka:
- 500 g tvarohu
- 3-4 PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajíčka
- 1 Zlatý klas (alebo vanilkový puding)
- Kôra z polovice citróna
Postup:
• Polohrubú múku, práškový cukor, kakao a kypriaci prášok preosejeme do misky. V druhej miske si metličkou dobre rozmiešame mlieko, olej a celé vajíčka.
• Tekuté prísady vlejeme do sypkých a metličkou vymiešame hladké cesto bez hrudiek.
• Plech s vyššímiokrajmi potrieme tenkou vrstvou masla (resp.tuku) a naň prilepíme papier na pečenie. Pripravené kakaové cesto vlejeme do plechu.
• Na plnku dáme všetky uvedené prísady do misky a riadne ich rozmiešame. Ak používame hrudkový tvaroh, odporúčam rozmixovať zmes ponorným mixérom dohladka. Ak krémový tvaroh, stačí všetko dobre premiešať varechou alebo metličkou.
• Tvarohovú plnku dáme do zdobiaceho vrecka (alebo igelitového vrecka) s otvorom s priemerom asi 1 cm a do tvaru mriežky ju nanášame na pripravené kakaové cesto. Takto vytvoríme efekt „prešívanej deky“.
• Hrnčekový koláč „prešívaná deka“ pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút, kým je na povrchu na dotyk pružný. Vyberieme ho z rúry, necháme vychladnúť a pred podávaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.