Takmer zabudnuté recepty – to sú recepty, ktoré vám ponúkneme tento týždeň v obľúbenom Kulináriu. Už roky ich zbiera Michaela Smolová, ktorá ich priaznivcom pečenia ponúka na nekomerčnom virtuálnom receptári sisterbakery.sk alebo aj v už druhom diele kuchárskej knihy s rovnomenným názvom.
Pôvodná myšlienka pečenia a zbierania receptov bola zachovať dávne recepty jej starých mám pre svoju dcéru, tak ako ich má aj ona zapísané v rodinnom zápisníku receptov. Marketingové vzdelanie doplnilo aj cukrárenské a za každým upečeným receptom sa usiluje hľadať aj nejaký príbeh.
Takže tento týždeň si pripravte váhu, opášte zásteru a rozohrejte rúru, pretože Michaela Smolová upozornila Tatianu Šuškovú, že budeme len piecť – na slano - aj na sladko:
Sedliacke šišky s jahodovou penou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept:
Na šišky – pre úspešné vydarenie šišiek by mali byť všetky suroviny zohriate aspoň na izbovú teplotu, nie vytiahnuté rovno z chladničky.
• 500 g hladkej múky
• 200 ml mlieka
• 70 g zmäknutého masla
• 40 g kryštálového cukru
• 4 žĺtky
• 1 kocka čerstvého droždia
• 1 ČL vanilky
• Kôra z 1 citróna
• 1 PL rumu
• Asi 300-400 ml oleja alebo pol kila bravčovej masti na vysmážanie.
Postup:
• Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a droždie, pridáme 2-3 PL múky a necháme vykysnúť kvások. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme vanilku, kôru z citróna, rum, žĺtky, maslo a pripravený kvások a napokon aj rum.
• Vymiesime cesto, ktoré je hladké a odliepa sa od okrajov misy. To potom prikryjeme utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť asi na dvojnásobok objemu.
• Na zľahka pomúčenej doske vykysnuté cesto vyvaľkáme asi na 1 cm hrúbku, z cesta vykrajujeme okrúhlou formičkou šišky, ktoré necháme prikryté utierkou ešte aspoň 20 minút podkysnúť.
• Podkysnuté šišky natiahneme do oválneho tvaru, v strede vtlačíme napr.pomocou malého pohárika priehlbinku a takto ich pomaly vysmážame v oleji alebo masti, ktorý sme rozohriali na 150 stupňov.
• Vysmažené šišky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku, do priehlbinky v strede naplníme jahodovú penu a podávame.
Na jahodovú penu dáme do menšieho hrnca alebo rajnice variť 100 ml vody spolu s 5 PL kryštálového cukru. Rozvar budeme variť asi 5-6 minút (resp.kým nedosiahne 112 stupňov). Medzitým začneme v mise zľahka šľahať vaječné bielky spolu s 3 PL jahodového (alebo iného) džemu. Vyšľaháme ich však maximálne do mäkkej peny. Keď je cukrový rozvar hotový, cícerkom ho vlievame do jahodovo-bielkového snehu a neprestávame ho šľahať na vysokých otáčkach. Zmes šľaháme zopár minút, kým nezačne chladnúť a výrazne nezväčší svoj objem do nadýchanej hustej peny.