S milovníkom Chorvátska Tiborom Romanom, ktorý do tejto krajiny cestuje vždy, keď mu to dovolia jeho profesionálne povinnosti v oblasti sociálnej práce, supervízie , vyučovania na univerzite v Čechách, či sociálno psychologické výcviky, sa v Kulináriu Bibiana Ondrejková rozprávame o jedle typickom pre túto krajinu, najmä pre jeho severnú oblasť, do ktorej sa oplatí cestovať, hoci tam nie je more.
Kde sa zastavia dnes?
Samoborská kremštita
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na približne 42 krémešov potrebujeme:
- 3 l mlieka
- 21 dkg hladkej múky
- 75 dkg cukru
- 24 vajec
- 2 polievkové lyžice vanilkového cukru
- Lístkové cesto
Ak si cesto, ktoré tvorí hornú a dolnú vrstvu zákusku chcete upiecť sami, potrebujete 1 kg margarínu alebo masla, 1 kg hladkej múky, soľ i vodu. Cesto sa pečie vopred, a ľahký krém sa pripravuje z ušľahaných bielkov pomiešaných so zmesou pripravenou z mlieka, cukru, vanilkového cukru, žĺtkov a trocha múky.
Postup:
1. Lístkové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, každú opatrne rozvaľkáme na veľkosť plechu.
2. Vrchnú a spodnú kôrku pečieme oddelene v predhriatej rúre na 175 stupňo do zlatožlta, asi 10 až 15 minút. Upečené ich odložíme nabok a necháme vychladnúť.
3. Oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
4. K žĺtkom pridáme cukor, vanilkový cukor, múku a niekoľko lyžíc mlieka. Zvyšné mlieko zohrejeme na sporáku.
5. Žĺtkovú zmes vložíme do samostatného hrnca a varíme na miernom ohni za postupného pridávania teplého mlieka do zhustnutia. Zmes necháme mierne vychladnúť a potom ju vmiešame do vyšľahaných bielkov.
6. Ešte teplú zmes natrieme na upečenú kôrku z lístkového cesta, naprch položíme druhú časť z predpečeného cesta, posypeme práškovým cukrom. Podávame po hodine až dvoch. V Samobore sa kremštiti podávajú ešte teplé.