Varená a pečená história trenčianskej stolice, ktorej sa už roky venuje Júlia Spustová, sa nám dnes otvára na mimoriadne voňavej a chrumkavej stránke. Nasledujúci recept zaznamenal Michal Herceg.
Pečené prasa plnené slížami
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Očistené prasiatko rozrežeme a zhora i znútra dobre posolíme. Medzitým si uvaríme vyše 0,5 kg slížov, scedíme ich, premyjeme studenou vodou a opražíme na čerstvom masle. Zmiešame ich s 0,5 kg tvrdého strúhaného syra a s niekoľkými lyžicami hustej smotany. Posolíme a príp. dochutíme koreninami. Prasiatko naplníme touto plnkou, zošijeme niťou, povrch posolíme a dáme do pece upiecť. Počas pečenia ho ešte mastíme maslom. Dávame pozor, aby sa dobre prepieklo. Po vytiahnutí ho ochladíme osolenou studenou vodou, odrežeme hlavu a pečené mäso rozkrojíme cez chrbát. Slíže môžeme jesť priamo z prasiatka, alebo ich vyložíme na misu. Mäso pokrájame na kúsky a priložíme k slížom.