Tento týždeň vám ponúkame recepty od spisovateľky Dany Hlavatej, ktorá je autorkou viacerých ocenených detských knižiek. Všetci v ich rodine milujú zemiakové špeciality na rôzne spôsoby, preto nečudo, že aj základom dnešného jedla budú práve zemiaky. Miroslav Würfl zisťoval ďalšie podrobnosti k dnešnému receptu...
Placková roláda
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
To bola spisovateľka Dana Hlavatá, ktorá dnes pripravovala plackovú roládu. V krátkosti si zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať:
Budeme potrebovať:
- 2 kg zemiakov
- 20 dg hladkej múky
- 1 hlavičku cesnaku
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 15 dg tvrdého syra na strúhanie
- 20 dg šunky
- 20 dg údenej krkovičky
- mletú alebo drvenú rascu
- mleté čierne korenie
- soľ
- udusené huby (dubáky, hríb osikový, alebo šampiňóny)
- majoránku
- pažítku
- kurkumu mletú
- 2 vajcia
- 2 dcl mlieka
- štipku prášku do pečiva
POSTUP:
Pripravíme si zmes ako na klasické zemiakové placky. Obielené zemiaky nastrúhame na stredne veľkom strúhadle. Pridáme niekoľko rozdrvených strúčikov cesnaku, múku, vajcia, soľ, majoránku, kurkumu, mleté čierne korenie, mlieko, štipku prášku do pečiva. Zmes premiešame a rozotrieme ju na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Zmes pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov tak, aby sa nám neupiekla úplne. Do polovice upečenú ju vytiahneme von z rúry a posypeme ju nakrájanou údenou krkovičkou a šunkou, pridáme nastrúhaný syr, pažítku a udusené huby. Pomocou papiera na pečenie všetko stáčame do rolády. Papier vyhodíme a roládu pečieme v rúre ešte ďalších 15 až 20 minút...