Huspenina

Huspenina

Spisovateľka Dana Hlavatá napísala prvú poviedku už ako 14 ročná, doteraz jej vyšlo 64 kníh, z toho je 27 detských titulov, ostatné sú romány, fejtónové knižky a detektívky.

Tento týždeň vám ponúkame recepty z kuchyne tejto známej autorky. Dnes to bude huspenina, ktorú varí niekoľkokrát do roka, nielen pre svoju rodinu, ale aj pre priateľov. S radosťou ju rozdáva každému, kto ju má rád. Miroslavovi Würflovi najprv povedala, aké suroviny si musíme nachystať...

Huspenina Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola spisovateľka Dana Hlavatá, ktorá pripravovala domácu huspeninu... V krátkosti si zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať: 

  • 2 veľké bravčové kolená
  • 2 balíčky prasacích paprčiek
  • 1 balíček kožiek z prasiatka
  • 6 bobkových listov
  • celé korenie
  • mleté korenie
  • 2 hlavičky cesnaku
  • 2 cibule
  • ocot alebo citrón


POSTUP:

V najväčšom hrnci, aký doma máme, varíme na tom najmenšom plameni štyri hodiny bravčové kolená, paprčky, kože.

Do vody vložíme bobkové listy, očistené strúčiky cesnaku, aby sa nám huspenina nezakalila, dve celé cibule zbavené šupiek, asi desať bobúľ čierneho korenia a osolíme. Počas dlhého varenia si pripravíme zmes čerstvého, naškriabaného cesnaku alebo pretlačeného, ten zmiešame s mletým korením a troškou soli. Po dovarení huspeniny vytiahneme stehná, paprčky a kože, vodu zbavíme aj celého korenia, bobkových listov a cibule.

Vychladnuté mäso zo stehien nakrájame na kocky a oberieme aj paprčky. Do misiek nalejeme vodu, v ktorej sa všetko varilo, vložíme do nej kúsky mäsa, kožu a mäkké chrupavky z paprčiek, aby nám huspenina dobre sadla. Pridáme rozotretý cesnak so soľou a mletým čiernym korením. Premiešame a vychladnuté misky s huspeninou dáme do chladničky.

Huspenina sadne za niekoľko hodín. Môžeme ju jesť už na druhý deň. Podávame s octom alebo pokvapkanú citrónom a nadrobno nakrájanou cibuľkou a s čerstvým chlebíkom.

Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame