Tento týždeň vám ponúkneme recepty z kuchyne spisovateľky Dany Hlavatej. Miroslavovi Würflovi najprv prezradila, že celá jej rodina už dlhé roky miluje rôzne špeciality zo zemiakov - a preto budú zemiaky v hlavnej úlohe aj v našom dnešnom recepte...
Zemiakové čiapky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Toľko spisovateľka Dana Hlavatá, ktorá dnes pripravovala zemiakové čiapky... V krátkosti si zopakujme suroviny, ktoré budeme potrebovať:
- 8 veľkých zemiakov
- 1 črievko taveného syra
- 1 kyslú smotanu
- 1 dcl oleja
- 20 dg šunky (prerastenej slaniny)
- pažítku
- kurkumu - korenie
Osem veľkých zemiakov uvaríme v šupke tak, aby sa nám nerozpadli. Uvarené ošúpeme a vydlabeme do každého zemiaka jamku. Vydlabané zemiaky zmiešame s taveným syrom, šunkou nakrájanou na drobné kocky. Môžeme použiť namiesto šunky aj prerastenú slaninu. Pridáme nadrobno nasekanú pažítku, zmiešame s kurkumou. Celú masu vymiešame, natlačíme do vydlabaných jamiek v zemiakoch. Zemiaky vložíme tesne vedľa seba akoby postojačky do olejom vymasteného plechu s papierom na pečenie a navrch každého zemiaka dáme čiapku – polievkovú lyžicu kyslej smotany. Odokryté pečieme vo vyhriatej rúre 25 minút. Dobrú chuť!
Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk