Vargabéleš

Vargabéleš

Dnes ráno vám chuť na sladké uhasíme receptom na úžasné jedlo, alebo skôr dezert, ktorý je na prípravu trochu zložitejší, ale výsledok podľa tých, ktorí ho ochutnali, za to stojí. Skrýva v sebe malé tajomstvo, pokiaľ ide o ingrediencie, ale o to väčšie napätie bude medzi ochutnávačmi. Ildikó Cséfalvay, s ktorou sme po celý týždeň vyberali recepty z knihy Maďarská kuchárka, ktorú vydala, pochádza z Veľkého Medera, vyrastala v maďarskej rodine, tridsať rokov už žije v Prahe, pracuje ako turistická sprievodkyňa a miluje dobré jedlo. Nechajte sa aj dnes ráno inšpirovať rovnako ako Hana Michalčíková receptom Ildikó Cséfalvay na sladkú pochúťku.

Vargabéleš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na sladký dezert s názvom Vargabéleš budeme potrebovať:

  • 100 g hrozienok
  • 400 g najtenších - vlasových polievkových rezancov
  • štipku soli
  • 80 g rozpusteného masla alebo margarínu
  • 4 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • strúhanú kôru z jedného citróna
  • 500 g polotučného alebo tučného tvarohu
  • 500 ml hustej smotany
  • 2 balíčky lístkového cesta /môže byť aj jeden/
  • 2-3 lyžice strúhanky
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Hrozienka namočíme do teplej vody alebo horúceho čaju s rumom, rezance uvaríme vo veľkom hrnci v osolenej vode, scedíme a premiešame s dvoma lyžicami masla. Žĺtky dôkladne vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme citrónovú kôru, tvaroh, smotanu, hrozienka, uvarené rezance a nakoniec tuhý sneh z bielkov.

Hlboký pekáč vymažeme maslom. Položíme do neho na seba štyri /alebo dva/ rozvaľkané pláty lístkového cesta, pričom každý potrieme maslom. Horný plát posypeme strúhankou. Na pláty nalejeme a rovnomerne uhladíme tvarohovú náplň, na ňu položíme opäť štyri /alebo len dva/ pláty cesta, všetky pomažeme maslom. Posledný plát môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom.

Dáme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút, potom ešte necháme v rúre zhruba 10 minút.

Hotový dezert nakrájame na kocky 10x10 cm. Najviac chutí ešte teplý.

Sladký recept na víkendový deň vám dnes, tak ako po celý tento týždeň, ponúkla v Kulináriu Rádia Regina Ildikó Cséfalvay, ktorej krédom je, že bez lásky a bez dobrého jedla by bol život neznesiteľný. Ak máte rovnaký názor, tak neváhajte, skúšajte a vychutnávajte! 

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame