Kedysi si ľudia naozaj v kuchyni vystačili aj s málom. Tak to bolo na Slovensku, aj v Maďarsku. Vznikali jedlá lacné, jednoduché, dostupné z toho, čo bolo v komore. A tak nejako vzniklo aj jedlo, ktoré dostane zelenú v dnešnom Kulináriu a možno vtedy, keď bude v peňaženke tesno, aj vo vašom jedálničku. Hane Michalčíkovej ho predstavila autorka knihy Maďarská kuchyňa- Ildikó Cséfalvay, pochádzajúca z Veľkého Medera žijúca v Prahe, turistická sprievodkyňa, tlmočníčka a milovníčka dobrého jedla.
Cestoviny s krupicou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na dnešné jednoduché a lacné jedlo - Cestoviny s krupicou budete potrebovať:
- 250 g širokých rezancov
- 100 g masla alebo 8 lyžíc oleja
- 4 lyžice detskej krupice
- 4 lyžice ovsených vločiek
- 6 lyžíc džemu, napr. marhuľového
- soľ
Postup: Rezance uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Medzitým si rozpustíme v kastróle maslo, prisypeme krupicu a za stáleho miešania povaríme asi 3-4 minúty. Voda sa pri tom vstrebáva a vznikne hrudkovitá zmes.
Nakoniec pridáme horúce rezance a dobre premiešame. Pri podávaní dáme doprostred taniera pár lyžíc džemu a môžeme posypať práškovým cukrom.
Dobrá rada na záver: Ak rezance uvaríme skôr, než pripravíme krupicu, rezance zmiešame s lyžicou oleja, aby sa nezlepili.