Palacinky patria v mnohých krajinách medzi obľúbené jedlá. Na sladko aj na slano. V Maďarsku sú to známe Gundel palacinky, ktoré ochutnávali aj britská kráľovná Alžbeta II. , Ferenc List , Boris Jeľcin a ďalší, ale tiež mäsové a pikantné palacinky, ktoré sa tešia rovnako veľkému záujmu gurmánov. Záujem prejavila v dnešnom Kulináriu aj Hana Michalčíková, ktorá sa na recept opýtala priamo autorky Maďarskej kuchárky Ildikó Cséfalvay, ktorá si ich obľúbila už v rodnom Veľkom Mederi a ako turistická sprievodkyňa žijúca v Prahe, si ich mohla vychutnať aj vo vychýrených reštauráciách v Budapešti.
Hortobáďske palacinky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dnes sme vám spolu s autorkou maďarskej kuchárky ponúkli recept na Hortobáďske palacinky. Ak sa ich rozhodnete vyskúšať, budete potrebovať:
- 400 g teľacieho, bravčového mäsa, alebo menšie kura
- 1 zelenú papriku
- 1 rajčinu
- 50 g údenej slaniny
- 1 veľkú cibuľu
- 1 malú lyžicu mletej červenej papriky
- soľ
- petržlenovú vňať
- 400 ml smotany
- trochu hladkej múky
Postup:
Mäso opláchneme, osušíme a nakrájame na drobné kocky. Rovnako zelenú papriku nakrájame na kocky, rajčinu olúpeme a nakrájame. Údenú slaninu nakrájame na drobné kocky, dáme do kastróla na mierny oheň, o chvíľu pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme. Do horúceho tuku dáme mäso a rýchlo ho opečieme z oboch strán, potom kastról stiahneme z ohňa a prisypeme červenú papriku. Pridáme rajčinu, zelenú papriku a nasekanú petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme a necháme pomaly dusiť pod pokrievkou asi 40 minút.
Asi po 20-tich minútach môžeme priliať trochu vývaru. Medzitým si upečieme palacinky. Mäso vyberieme z kastróla, nakrájame na malé kúsky a naplníme palacinky tak, aby sme vytvorili štvorce. Vydusenú šťavu zahustíme trochou múky so smotanou, trochu šťavy nalejeme aj do vnútra palaciniek a zvyškom polejeme naplnené palacinky. Chvíľku ešte zapekáme vo vyhriatej rúre.