Rodinný obed bez polievky si Maďari nedokázali nikdy predstaviť. Podľa tradície práve v polievkach dosiahla maďarská gastronómia svoj vrchol. Za najlepšie sa považujú polievky číre-mäsové vývary, ktorým hovoria aj „zrkadlové.“ Recept na jednu z nich prezradila Hane Michalčíkovej autorka knihy Maďarská kuchárka – Ildikó Cséfalvay.
Polievka podľa Ujháziho
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Polievku podľa Ujháziho sme sa dnes učili pripravovať podľa receptu Ildikó Cséfalvay, recept je tiež súčasťou knihy Maďarská kuchárka. Na túto chutnú polievku s umeleckým nádychom budeme potrebovať:
- Sliepku, morku alebo domáce kura s hmotnosťou okolo dvoch kilogramov
- 300g miešanej zeleniny
- 80 g zeleru
- 50 g kalerábu
- 40 g červenej cibule
- 100 g ružičkového kelu
- 1 zelenú papriku
- 60 g húb
- 100 g zeleného hrášku
- zázvor
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup: Mäso umyjeme, zalejeme dvoma litrami studenej vody a dáme variť. Pri varení odoberieme z polievky lyžicou penu. Akonáhle sa začne variť, stlmíme oheň a varíme na miernom ohni asi pol hodinu. Potom pridáme miešanú zeleninu, zeler, kaleráb, červenú cibuľu, huby a korenie.
Zvlášť uvaríme v troške osolenej vody zelený hrášok, ružičkový kel a papriku nakrájanú na kocky. Keď zelenina varená spolu s mäsom zmäkne, vyberieme ju a keď sa uvarí aj mäso do mäkka, tak ho vyberieme a vývar precedíme. Medzitým si pripravíme cestovinu zo 120 g polohrubej múky, jedného väčšieho alebo dvoch menších vajec a petržlenovej vňate.
Vypracujeme tuhé cesto, z ktorého môžeme pripraviť mrveničku tak, že ho rovno nastrúhame do polievky, alebo ho rozvaľkáme, necháme trochu oschnúť a krájame na rezance. Tie potom uvaríme v osolenej vode.
Polievku podávame tak, že do horúceho vývaru pridáme všetku zeleninu aj so šťavou, v ktorej sa varila, na dno taniera dáme kúsky mäsa a rezance a nakoniec zalejeme polievkou so zeleninou. Zajtra sa naučíme pripravovať Kocsonyu, teda Huspeninu.