Jedlá maďarskej kuchyne majú svoje miesto aj v tradičnej slovenskej. Samozrejme najviac na zmiešanom slovensko - maďarskom území, kde je guláš, perkelt, lángoš, lečo, či haláslé súčasťou jedálnička. Vieme, že maďarská kuchyňa má svoje špecifiká - používa veľa cibule, červenej - sladkej aj štipľavej papriky, veľa rýb a zeleniny. Jedlá sú chutné, ale aj dostatočne sýte. No a polievka predstavuje v maďarskej gastronómii - vrchol. Začneme ňou aj dnes, pretože si ju na začiatok zvolila autorka Maďarskej kuchárky Ildikó Cséfalvay, turistická sprievodkyňa pochádzajúca z Veľkého Medera, žijúca v Prahe. Oslovila ju Hana Michalčíková.
Maďarská gulášová polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Maďarskú gulášovú polievku sme sa dnes učili pripravovať podľa receptu Ildikó Cséfalvay, ktorý je súčasťou jej knižne vydaných receptov pod názvom Maďarská kuchárka.
Na túto chutnú originálnu polievku budeme potrebovať:
- 400 g hovädzieho alebo bravčového mäsa
- 1 veľkú cibuľu
- 1-2 lyžice oleja
- 1 kávovú lyžičku červenej papriky
- 1 čerstvú zelenú papriku
- 1 rajčinu
- 200 g zmesi mrkvy a petržlenu
- 300 g zemiakov
- rascu
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup: Mäso umyjeme, nakrájame na kocky, cibuľu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Papriku nakrájame na kolieska, z rajčiny stiahneme šupku a nakrájame ju na malé plátky. Cibuľu opečieme na oleji, pridáme mäso, pár krát ho pri stálom miešaní opečieme, kastról stiahneme z ohňa a prisypeme mletú červenú papriku. Vrátime na oheň, chvíľu podusíme, pridáme zelenú papriku a rajčinu, posolíme, prikryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka. Do hotovej polievky môžeme pridať mrveničku a jeme spolu s bielym maďarským chlebom.