Maďarská gulášová polievka

Maďarská gulášová polievka

Jedlá maďarskej kuchyne majú svoje miesto aj v tradičnej slovenskej. Samozrejme najviac na zmiešanom slovensko - maďarskom území, kde je guláš, perkelt, lángoš, lečo, či haláslé súčasťou jedálnička. Vieme, že maďarská kuchyňa má svoje špecifiká - používa veľa cibule, červenej - sladkej aj štipľavej papriky, veľa rýb a zeleniny. Jedlá sú chutné, ale aj dostatočne sýte. No a polievka predstavuje v maďarskej gastronómii - vrchol. Začneme ňou aj dnes, pretože si ju na začiatok zvolila autorka Maďarskej kuchárky Ildikó Cséfalvay, turistická sprievodkyňa pochádzajúca z Veľkého Medera, žijúca v Prahe. Oslovila ju Hana Michalčíková.

Maďarská gulášová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Maďarskú gulášovú polievku sme sa dnes učili pripravovať podľa receptu Ildikó Cséfalvay, ktorý je súčasťou jej knižne vydaných receptov pod názvom Maďarská kuchárka.

Na túto chutnú originálnu polievku budeme potrebovať:

  • 400 g hovädzieho alebo bravčového mäsa
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1-2 lyžice oleja
  • 1 kávovú lyžičku červenej papriky
  • 1 čerstvú zelenú papriku
  • 1 rajčinu
  • 200 g zmesi mrkvy a petržlenu
  • 300 g zemiakov
  • rascu
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: Mäso umyjeme, nakrájame na kocky, cibuľu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Papriku nakrájame na kolieska, z rajčiny stiahneme šupku a nakrájame ju na malé plátky. Cibuľu opečieme na oleji, pridáme mäso, pár krát ho pri stálom miešaní opečieme, kastról stiahneme z ohňa a prisypeme mletú červenú papriku. Vrátime na oheň, chvíľu podusíme, pridáme zelenú papriku a rajčinu, posolíme, prikryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka. Do hotovej polievky môžeme pridať mrveničku a jeme spolu s bielym maďarským chlebom.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame