Obrátený rezeň

Obrátený rezeň

Už vám „bubloce“ na sporáku nedeľná polievka?

Vývar, rezne, pečené kura, sviečková...

Slávnostnosť nedeľnému obedu dodávajú nielen samotné jedlá, ale najmä fakt, že je to možno jediná príležitosť počas celého týždňa, keď sa stretne pri stole celá rodina.

Dôležitosť spoločného stravovania vyzdvihuje na kulinárskych podujatiach pre malých aj veľkých aj lektorka varenia Katarína Medveďová Ovečková, s ktorou tento pripravila do Kulinária recepty Tatiana Šušková.

Niesli podtitul rýchlo a chutne... 

Dnes budeme variť tiež chutne, ale na rozdiel od celého týždňa pomaly.

Obrátený rezeň Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Obrátený rezeň je tak trochu zabudnutý recept – a presne také zabudnuté recepty nám budúci týždeň ponúkne Viera Horáková s gurmánkou  Evou Tomišovicovou.

Recept na dnes:
Obrátené rezne so zemiakovou kašou - na ich prípravu sa dá použiť akékoľvek mäso na rezne, ale najlepšie sú z hovädziny.

600 g bravčového, morčacieho, alebo hovädzieho mäsa vhodného na rezne
•    3 vajíčka
•    1 šálka strúhanky
•    Soľ, majorán alebo oregano
•    1 lyžica horčice
•    1 lyžica paradajkového pyré alebo dobrého kečupu
•    2 lyžice masla
•    200 ml vývaru alebo vody
•    1 cibuľa 

Postup:

1.    Mäso nakrájame na tenké plátky, naklepeme z oboch strán, osolíme a okoreníme.
2.    Obalíme ho v strúhanke, ktorú rukami poriadne popritláčame.
3.    Rezne postupne obalíme v rozšľahaných vajíčkach a postupne na oleji rýchlo opečieme do zlata.
4.    Opečené mäso ukladáme do pekáča.
5.    Z panvice zlejeme prebytočný olej, utrieme papierovou utierkou a rozpustíme v nej maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu,  chvíľu opekáme, pridáme horčicu, paradajkové pyré a majorán alebo oregano.  Necháme prevariť ako omáčkou.
6.    Touto zmesou potom prelejeme pripravené mäso.
7.    Pekáč zakryjeme alobalom, alebo pokrievkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 °C približne hodinu.
8.    V polovici pečenia rezne opatrne obrátime, ak treba podlejeme trochou horúcej vody. Na záver odokryjeme a necháme ešte chvíľu zapiecť. Ak použijeme hovädzie mäso, dobu pečenia predĺžime na 90-120 minút, až kým nie je mäso úplne mäkké, Morčacie alebo bravčové do 45 min, kuracie 30 min.
9.    Podávame so zemiakovou kašou alebo ryžou a zeleninovým šalátom.

Obrátené rezne poznáme mnohí z detstva. Preto k tomuto retro receptu, ktorý je zároveň krásnym a chutným evergreenom pokojne ako prílohu podávajte klasický uhorkový šalát, alebo kompót.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame