Miroslav Lenko má „kulinársky dar“ - nielenže pripravuje originálne recepty, ale varí tak, aby v kuchyni nič nevyšlo nazmar. A aj dnes mu asistuje Janka Bleyová...
Filety zo pstruha so šošovicovým šalátom a brokolicou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na 4 porcie dnešného receptu - Filet z pstruha so šošovicovým šalátom a grilovanou brokolicou potrebujete tieto suroviny:
- 4 filety z pstruha
- 300 gramov šošovice
- 1 brokolicu
- 3 mrkvy
- 3 červené cibule
- strúčik cesnaku
- čajovú lyžičku drvenej rasce a mletej papriky
- čajovú lyžičku škorice
- 3 bobkové listy
- 10 guličiek nového celého korenia
- plátok masla
- kôpor
- petržlenovú vňať
- citrónovú šťavu
- olivový olej
- soľ
- korenie
Postup:
Šošovicu namočíme aspoň na 3 hodiny. Dáme ju do hrnca, zalejeme vodou, pridáme bobkový list, nové korenie, osolíme a varíme domäkka, tak aby sa nerozvarila.
Mrkvu ošúpeme, nakrájame na kolieska, vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. V miske zmiešame škoricu, rascu, papriku, pretlačený cesnak, kvapku olivového oleja, soľ, korenie a touto zmesou potrieme mrkvu.
Rúru rozohrejeme na 170 °C a mrkvu pečieme asi 20 minút. Cibuľu nakrájame na polkrúžky, osolíme a orestujeme na olivovom oleji. Uvarenú šošovicu zlejeme a necháme vychladnúť. V miske zmiešame šťavu z polky citróna, s 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, nasekaným kôprom, soľou a korením. Orestovanú cibuľu zmiešame so šošovicou, pridáme zálievku, nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. Filety osolíme, okoreníme a opražíme na kvapke oleja 2 minúty z každej strany, kožu ako prvú.
Na záver pridáme maslo a rybu s ním poprelievame. Brokolicu si rozdelíme na menšie ružičky, sparíme na 3 minúty vo vriacej vode, vyberieme, potrieme olejom a na grilovacej panvici grilujeme 5 minút. Na tanier naberieme šošovicový šalát a naň opatrne položíme filety, pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Nech vám chutí...