Kým prípravu jedál z predchádzajúcich receptov „z autorskej dielne“ Miroslava Lenka, sme mohli počítať na minúty, dnešnú ponuku prípravy budú rámcovať približne 3 hodiny. Prečo? Všetko sa dozviete za necelé dve minúty od samotného kuchára a Janky Bleyovej...
Silvestrovská kapustnica
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na silvestrovskú kapustnicu, ktorú servíruje Miroslav Lenko potrebujete:
- údené koleno a údené rebrá
- 1 paprikovú a 1 pikantnú klobásu
- 6 cibúľ
- 6 strúčikov cesnaku
- 5 bobkových listov
- po 10 guličiek nového celého korenia a čierneho celého korenia
- hrsť sušených hríbov
- hrsť sušených sliviek
- 1 kg kyslej kapusty
- 5 zemiakov
- 1 polievkovú lyžicu mletej papriky
- bravčovú masť
- kyslú smotanu
- čerstvý kôpor
Koleno, rebrá a klobásy dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Pridáme korenia a bobkový list, očistené 3 celé cibule a cesnak, znížime plameň a varíme domäkka. Huby zalejeme teplou vodou a necháme ich zmäknúť. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a nakrájame na malé kúsky, klobásu na kolieska. Vo väčšom hrnci na masti orestujeme zvyšné cibule nakrájané nadrobno, zaprášime mletou paprikou a restujeme na miernom ohni asi 20 sekúnd. Cibuľový základ zalejeme vývarom, pridáme huby aj s vodou, nakrájanú kapustu a varíme na miernom ohni asi 20 minút. Očistené a nakrájané zemiaky pridáme do kapustnice spoločne so slivkami a nakrájaným mäsom a klobásou. Varíme pokiaľ sú zemiaky a kapusta mäkké. Dochutíme soľou a korením, podávame s kyslou smotanou.