Jablkovo-makové lievance

Jablkovo-makové lievance

Parené buchty, palacinky s džemom, dukátové buchtičky, či pirohy so slivkovým lekvárom. Nehovorím, že všetci, ale myslím si, že väčšina z nás sa v detstve potešila, keď nás doma, alebo v družine - čakal takýto sladký obed. Miroslav Lenko – náš tohto týždňový šéfkuchár si dnes s Jankou Bleyovou tiež zaspomína na svoje detské roky...

Jablkovo-makové lievance Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na  8 porcií Jablkovo makových lievancov s domácim vanilkovým pudingom budete na samotné lievance potrebovať:

  • 2 jablká
  • 4 vajíčka
  • 50 gramov práškového cukru
  • 300 gramov špaldovej múky
  • 150 mililitrov mlieka
  • 1 kypriaci prášok
  • 5 polievkových lyžíc mletého maku
  • soľ


Na puding: 

  • 500 mililitrov mlieka
  • 50 gramov žĺtkov
  • 30 gramov práškového cukru
  • 25 gramov kukuričného škrobu
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • plátok masla


Postup:

Jablká nastrúhame do veľkej misky, v druhej menšej - vyšľaháme vajíčka s cukrom, pridáme múku a kypriaci prášok, pomaly prilievame mlieko a zmiešame s jablkami a pridáme mak a soľ. Môže sa stať že budete potrebovať viac múky ako je v recepte, záleží to od šťavnatosti jabĺk. Pečieme bez tuku na panvici 30 sekúnd z každej strany.

Puding – to je rutina:

V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme kukuričný škrob a vymiešame. V hrnci zohrejeme mlieko s vanilkou, ktoré na trikrát, za stáleho miešania, nalejeme do misky k žĺtkom. Zmes vrátime naspäť do hrnca, stále miešame a privedieme k varu, odstavíme, pridáme plátok masla. Lievance podávame poliate pudingom s čučoriedkami.

Autor: Janka Bley, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame