Parené buchty, palacinky s džemom, dukátové buchtičky, či pirohy so slivkovým lekvárom. Nehovorím, že všetci, ale myslím si, že väčšina z nás sa v detstve potešila, keď nás doma, alebo v družine - čakal takýto sladký obed. Miroslav Lenko – náš tohto týždňový šéfkuchár si dnes s Jankou Bleyovou tiež zaspomína na svoje detské roky...
Jablkovo-makové lievance
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na 8 porcií Jablkovo makových lievancov s domácim vanilkovým pudingom budete na samotné lievance potrebovať:
- 2 jablká
- 4 vajíčka
- 50 gramov práškového cukru
- 300 gramov špaldovej múky
- 150 mililitrov mlieka
- 1 kypriaci prášok
- 5 polievkových lyžíc mletého maku
- soľ
Na puding:
- 500 mililitrov mlieka
- 50 gramov žĺtkov
- 30 gramov práškového cukru
- 25 gramov kukuričného škrobu
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- plátok masla
Postup:
Jablká nastrúhame do veľkej misky, v druhej menšej - vyšľaháme vajíčka s cukrom, pridáme múku a kypriaci prášok, pomaly prilievame mlieko a zmiešame s jablkami a pridáme mak a soľ. Môže sa stať že budete potrebovať viac múky ako je v recepte, záleží to od šťavnatosti jabĺk. Pečieme bez tuku na panvici 30 sekúnd z každej strany.
Puding – to je rutina:
V miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme kukuričný škrob a vymiešame. V hrnci zohrejeme mlieko s vanilkou, ktoré na trikrát, za stáleho miešania, nalejeme do misky k žĺtkom. Zmes vrátime naspäť do hrnca, stále miešame a privedieme k varu, odstavíme, pridáme plátok masla. Lievance podávame poliate pudingom s čučoriedkami.