Miroslav Lenko síce nie je profesionálnym kuchárom, ale recepty jedál z jeho kuchyne, naučili známych a priateľov aj jednej dôležitej vlastnosti: nič „zo špajze“ by nemalo vyjsť nazmar. Pri príprave dnešného obeda mu asistuje Janka Bleyová...
Batátové gnocchi s hlivou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Prípravu batátových gnocchi s hlivou, sušenými paradajkami a špenátom, podľa autora receptu Miroslava Lenka, zvládnete za 40 minút. Na 8 porcií potrebujete:
- 2 veľké batáty
- 300 gramov hladkej múky
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 300 gramov hlivy
- 70 gramov sušených paradajok
- 200 gramov čerstvého špenátu
- 200 mililitrov smotany na šľahanie
- 1 deci bieleho vína
- čerstvý tymian
- olivový olej
- soľ
- korenie
...ani postup nie je príliš komplikovaný:
Batáty prekrojíme na polovice, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre približne 20 minút na 200 C. Potom batáty necháme vychladnúť, ošúpeme, popučíme a zmiešame s vajíčkom a múkou, ktorú dosýpame postupne, až pokiaľ nebude cesto lepiť. Rozdelíme cesto a vyvaľkáme na tenké šúľky a nakrájame na malé kúsky, ktoré varíme v osolenej vode pokiaľ nevyplávajú na hladinu.
Medzitým na panvici orestujeme cibuľu s cesnakom, pridáme nakrájanú hlivu, tymian. Podlejeme vínom, odparíme alkohol a pridáme nakrájané paradajky a špenát. Chvíľku povaríme, zjemníme smotanou a dochutíme soľou a korením. Podávame s nastrúhaným syrom.