Dnes si pripravíme rybu tak, ako chutí prezidentke Asociácie Slovenských liečebných kúpeľov doktorke Janke Zálešakovej. Beáte Repíkovej povie najskôr to, aké ryby v rodine uprednostňujú na štedrovečernom stole.
Ryba na olivách
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ryba ako hlavné štedrovečerné jedlo:
Filety deň vopred marinujeme a pred konzumáciou pečieme v rúre obyčajne hlinenom tzv. rímskom pekáči bez tuku, kde na dno ešte pridáme nakrájané zelené olivy a celé strúčky cesnaku.
Filety po vyňatí z marinády môžeme posypať hladkou múkou a opiecť z oboch strán na oleji či masle na panvici. Pred podávaním potrieme rybu rozpusteným maslom, v ktorom je nastrúhaný cesnak a jemne nakrájaná petržlenová vňať.
Základná marináda: citrónová šťava, soľ, citrónová kôra, tymián, rozmarín, zázvorový prášok, bazalka, roztlčené zelené korenie a zopár horčicových semien a čajová lyžička paprikovej pasty Ajvar. Je však možné použiť kvalitnú zmes korenia na morské ryby dostupnú v obchode. Na zubáča použiť zmes korenia na sladkovodné ryby.
Tekvicovo zemiakové pyré
Základné suroviny:
- oranžová tekvica Hokkaido, alebo tekvica maslová (zvonka biela, vo vnútri sýto oranžová)
- zemiaky
- zelerová a petržlenová vňať
- maslo
Príprava: v slanej vode uvaríme do mäkka dve tretiny tekvice Hokkaido, alebo tekvice maslovej a jednu tretinu zemiakov, pridáme zelerovú a petržlenovú vňať. Po zmäknutí scedíme, rozmixujeme a pridáme malé množstvo masla. Táto príloha je vhodná aj k mäsovým jedlám, namiesto tradičného zemiakové pyré, či opekaných zemiakov, alebo hranolčekov.
V uplynulých dňoch sme pripravovali slávnostnú večernú tabuľu na Štedrý večer - s prezidentkou Asociácie Slovenských liečebných kúpeľov s doktorkou Jankou Zálešakovou a s Beátou Repíkovou želajú Vám krásne Vianočné sviatky a dobrú chuť.