Dnes si pripravíme makové pupáky, tradičnú štedrovečernú pochúťku. Prečo ich pripravujeme už dnes? Aj to povedala Beáte Repíkovej prezidentka Asociácie Slovenských liečebných kúpeľov doktorka Janka Zálešaková.
Makové pupáky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Makové pupáky - zákusok štedrovečerného stola. Sú pripravené z kysnutého cesta.
Základné suroviny na kysnuté cesto z ktorého možno pripraviť 1 makový a 1 orechový závin a asi 20 ks pupákov.
• 500 gramov polohrubej múky
• 25 gramov droždia
• 2 žĺtky
• 70 gramov práškového cukru
• 80 gramov masla
• 3 dcl mlieka
• 1 vrecko vanilkového cukru
• Kôra z jedného citróna
• Pol čajovej lyžičky soli
Najprv si pripravíme kvások: do asi pol deci vlažného mlieka rozdrobíme droždie pridáme čajovú lyžičku cukru a lyžicu múky a necháme na teplom mieste vykvasiť (asi 15 minút)
Múku a cukor preosejeme do misy kuchynského robota, pridáme rozpustené maslo, žĺtka, kvások a ostatné ingrediencie. Necháme miesiť robot na pomalších otáčkach až sa cesto pekne oddeľuje od stien a začínajú sa tvoriť vzduchové bublinky.
Následne na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme bochník, ktorý zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť. Po 20 minútach ľahko a krátko premiesime rukou a necháme znova kysnúť asi 20 minút.
Cesto rozdelíme na dve väčšie rovnaké časti, ktoré použijeme na záviny (recept na plnky je bežne dostupný v rôznych variáciách) a menšiu časť asi pätinu použijeme na pupáky. Túto časť cesta vyvaľkáme asi na hrúbku 5 mm, vykrajujeme následne kolieska priemer asi 3 cm. Ukladáme na maslom vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista cca 30 minút. Uskladníme vychladnuté v papierovom vrecku alebo krabici. Pred podávaním namočíme pupáky v horúcom mlieku a výdatne posypeme makom zmiešaným s cukrom a s pridaním strúhanej vanilky.
Poznámka: takto pripravené kysnuté cesto je vhodné aj na prípravu buchiet plnených rôznymi ovocnými plnkami, na prípravu moravských koláčov a pridaním hrozienok, kandizovaného