Makové pupáky

Makové pupáky

Dnes si pripravíme makové pupáky, tradičnú štedrovečernú pochúťku. Prečo ich pripravujeme už dnes? Aj to povedala Beáte Repíkovej prezidentka Asociácie Slovenských liečebných kúpeľov doktorka Janka Zálešaková.

Makové pupáky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Makové pupáky - zákusok štedrovečerného stola. Sú pripravené z kysnutého cesta.

Základné suroviny na kysnuté cesto z ktorého možno pripraviť 1 makový a 1 orechový závin a asi 20 ks pupákov.
•    500 gramov polohrubej múky
•    25 gramov droždia
•    2 žĺtky
•    70 gramov práškového cukru
•    80 gramov masla
•    3 dcl mlieka
•    1 vrecko vanilkového cukru
•    Kôra z jedného citróna
•    Pol čajovej lyžičky soli

Najprv si pripravíme kvások: do asi pol deci vlažného mlieka rozdrobíme droždie pridáme čajovú lyžičku cukru a  lyžicu múky a necháme na teplom mieste vykvasiť (asi 15 minút)
Múku a cukor preosejeme do misy kuchynského robota, pridáme rozpustené maslo, žĺtka, kvások a ostatné ingrediencie. Necháme miesiť robot na pomalších otáčkach až sa cesto pekne oddeľuje od stien a začínajú sa tvoriť vzduchové bublinky.

Následne na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme bochník, ktorý zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť. Po 20 minútach ľahko a krátko premiesime rukou a necháme znova kysnúť asi 20 minút.

Cesto rozdelíme na dve väčšie rovnaké časti, ktoré použijeme na záviny (recept na plnky je bežne dostupný v rôznych variáciách)  a menšiu časť asi pätinu použijeme na pupáky. Túto časť cesta vyvaľkáme asi na hrúbku 5 mm, vykrajujeme následne kolieska priemer asi  3 cm. Ukladáme na maslom vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista cca 30 minút. Uskladníme vychladnuté v papierovom vrecku alebo krabici. Pred podávaním namočíme pupáky v horúcom mlieku a výdatne posypeme makom zmiešaným s cukrom a s pridaním strúhanej vanilky.  

Poznámka: takto pripravené kysnuté cesto je vhodné aj na prípravu buchiet plnených rôznymi ovocnými plnkami, na prípravu moravských koláčov a pridaním hrozienok, kandizovaného

Autor: Beáta Repíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame