Tento týždeň vrcholia prípravy na štedrovečerné menu. Gazdinky už pečú, vyvárajú, ale mnohé myslia aj na zdravie. Presvedčila sa o tom Beáta Repíková keď vošla do kuchyne za doktorkou Jankou Zálešakovou, prezidentkou Asociácie Slovenských liečebných kúpeľov.
Zimný šalát na vianoce
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Základné suroviny:
• 300 gramov bielej kapusty nakrájanej na rezance
• 150 gramov červenej kapusty nakrájanej na rezance
• 150 gramov nastrúhanej mrkvy
Zálievka:
• 150 ml olivový olej
• 50 gramov medu
• Šťava z citróna -i 3 polievkové lyžice
• Vínny červený ocot, alebo ocot condimento (je to ocot s muštom z hrozna) – 2a pol lyžice
• Nastrúhaný čerstvý zázvor – asi 1 polievková lyžica
• 3 strúčky cesnaku - nastrúhaný
• Soľ 2 a pol čajovej lyžičky
• Tymian, petržlenová vňať – môžu byť i sušené
• V mažiari roztlčieme lyžičku horčicových semien a 2 lyžičky čierneho korenia
Príprava:
Zeleninu zmiešame vo veľkej mise a pridáme soľ, ingrediencie na zálievku zmiešame extra v malej miske. Zeleninu následne prelejeme zálievkou a natlačíme do skleného pohára necháme v chlade marinovať aspoň 2 hodiny.
Tento šalát vydrží v chladničke aj niekoľko dní. Ideálne podávať k mäsovým jedlám, ale aj k slaným múčnym jedlám. Prajeme vám dobrú chuť. V utorok si pripravíme Išelské tortičky s orechovou plnkou- je to rodinný recept od prababičky doktorky Janky Zálešakovej, prezidentky Asociácie Slovenských liečebných kúpeľov, s ktorou varíme tento týždeň.