Zimný šalát na Vianoce

Zimný šalát na Vianoce

Tento týždeň vrcholia prípravy na štedrovečerné menu. Gazdinky už pečú, vyvárajú, ale mnohé myslia aj na zdravie. Presvedčila sa o tom Beáta Repíková keď vošla do kuchyne za doktorkou Jankou Zálešakovou, prezidentkou Asociácie Slovenských liečebných kúpeľov.

Zimný šalát na vianoce Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Základné suroviny:
•    300 gramov bielej kapusty nakrájanej na rezance
•    150 gramov červenej kapusty nakrájanej na rezance
•    150 gramov nastrúhanej mrkvy

Zálievka:
•    150 ml olivový olej
•    50 gramov medu
•    Šťava z citróna -i 3 polievkové lyžice
•    Vínny červený ocot, alebo ocot condimento (je to ocot s muštom z hrozna) – 2a pol lyžice
•    Nastrúhaný čerstvý zázvor – asi 1 polievková lyžica
•    3 strúčky cesnaku - nastrúhaný
•    Soľ 2 a pol čajovej lyžičky
•    Tymian, petržlenová vňať – môžu byť i sušené
•    V mažiari roztlčieme lyžičku horčicových semien a 2 lyžičky čierneho korenia

Príprava:
Zeleninu zmiešame vo veľkej mise a pridáme soľ, ingrediencie na zálievku zmiešame extra v malej miske. Zeleninu následne prelejeme zálievkou a natlačíme do skleného pohára necháme v chlade marinovať aspoň 2 hodiny.

Tento šalát vydrží v chladničke aj niekoľko dní. Ideálne podávať k mäsovým jedlám, ale aj k slaným múčnym jedlám. Prajeme vám dobrú chuť. V utorok si pripravíme Išelské tortičky s orechovou plnkou- je to rodinný recept od prababičky doktorky Janky Zálešakovej, prezidentky Asociácie Slovenských liečebných kúpeľov, s ktorou varíme tento týždeň. 

Autor: Beáta Repíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame