Dobrá polievka „so slížikmi“ patrí neodmysliteľne na nedeľný stôl.
Recept na ňu nám ponúka Nikola Maliňáková, s ktorou sme si tento týždeň v Kulináriu pripravovali vianočné recepty starých mám.
V starých kuchárskych knihách listujeme aj teraz s Tatianou Šuškovou.
Hovädzia polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dobrá hovädzia polievka
1 kg hovädzieho mäsa na polievku, k tomu ako prívažok morkovú špikovú kosť. Umyté mäso dáme do veľkého hrnca a nalejeme naň asi 2 ½ litra studenej vody. Hneď posolíme a varíme asi hodinu. Medzitým musíme sitkom zberať penu. Zatiaľ očistíme asi 1 kg zeleniny a to: polovicu hlávky kelu, 1 zeler, polovicu kalerábu, mrkvu a petržlen. Z jednej mrkvy odložíme malý kúsok na prst veľký. Vložíme zeleninu, tiež niekoľko zrniek celého čierneho korenia, niekoľko sušených alebo čerstvých hríbov, v zime na koniec noža červenej papriky, v lete paradajku a jednu zelenú papriku bez zrniek a potom jednu celú cibuľu. Niekto dáva aj niekoľko strúčikov cesnaku. Mrkvu, ktorú sme si nechali, postrúhame a na troškw masti usmažíme do žlta, potom zalejeme polievkou a vlejeme do ostatnej. Prikryjeme pokrievkoua ďalej varíme stálym, ale pomalým varom. Kým mäso zmäkne, musíme ho variť asi 2 ½ hodiny, ba až 3 hodiny. Potom odložíme polievku, zalejeme asi jednou lyžicou vody a necháme usadiť. Neskoršie polievku scedíme cez sitko do čistého hrnca, zoberieme z nej mastnotu, polovicu vlejeme do polievkovej misy, kde sme dali nadrobno pokrájanú pažítku alebo zelený petržlen. Podávame so závarkou.
A pečienkové kocky do polievky:
Zomelieme 15 dkg teľacej pečienky, pridáme trochu smaženej cibuľky, zeleného petržlenu, soli, tlčeného korenia, 1 žĺtok, sneh z 1 bielka, 3 lyžice strúhanej žemle. Pečieme vo vymastenom plechu. Na kocky pokrájané podávame osobitne ku polievke.
Tak to bol posledný z receptov Kulinária, ktoré pre nás tento týždeň pripravila zo svojej zbierky starých kuchárskych kníh Nikola Maliňáková.