Tento týždeň spolu s Nikolou Maliňákovou a Tatianou Šuškovou v Kulináriu listujeme v starých kuchárskych knihách, aby sme sa pri príprave vianočného menu inšpirovali sviatočnými receptmi našich starých mám. Jedál na stole bolo počas sviatkov kedysi, na rozdiel od bežného roka, oveľa viac a mnohé pokrmy mali svoju symboliku.
Zemiakový šalát Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept na zemiakový šalát z kuchyne Terézie Vansovej, ktorý sa dnes volá slovenský šalát:
Najobyčajnejší, ale i chutný pripraví sa jednoducho z uvarených a olúpaných zemiakov. Tiež pokrájajú sa na lístky, posolia sa a polejú rozriedeným octom, ktorým zaliata bola rozpražená slanina. Kto nechce slaninu, môže vziať masť. Škvarky pokladú sa na vrch. Lístky cibule, ktorá neštípe, porozkladajú sa po zemiakoch, tiež tak môžu sa i tenké lístky uvareného zeleru pomedzi zemiaky prekladať.
Šalát máme hotový je dobré ho nechať jeden deň odležať, aby prešli všetky chute, no a zajtra si k nemu pripravíme rybu. Nepôjde však o vyprážaného kapra, ale kapra na čierno.