Tento týždeň vám v kulináriu ponúkame vianočné inšpirácie na sviatočný stôl. Nikola Maliňáková sa nielen rada zvŕta v kuchyni, pripravuje blog o varení, pečení, jedlách, ale aj ich histórii, ale je aj vášnivou zberateľkou starých kuchárskych kníh. Tatiane Šuškovej dnes z jednej z nich ponúkla ďalší vianočný recept našich starých mám.
Rybacia polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak kto chce vymeniť klasickú kapustnicu, či hubovú štedrovečernú polievku za rybaciu tu je recept zo slovenskej ľudovej kuchárky z roku 1944.
Hlavu kapra uvaríme so zeleninou, zelerom, petržlenom, mrkvou a cibuľou. Ikry a mliečie uvaríme zvlášť pri častejšom miešaní, aby sa nepripálili. Zvlášť uvaríme na jemné rezance nakrájanú zeleninu: petržlen, nie mnoho mrkvy, zeler, cibuľu a karfiol. Bledú zásmažku zalejeme odvarom hlavy a zeleniny, pridáme soľ, čierne korenie, muškátový kvet, všetko dobre rozšľaháme, povaríme a precedíme. Do precedenej polievky vložíme uvarenú zeleninu, ikry a mliečie. Pred podávaním zlepšíme polievku rozšľahaným žĺtkom, ale potom ju už nesmieme variť, aby sa nezrazila. Do hotovej polievky dáme smaženú žemľu nakrájanú na drobné kocky.
A zajtra si v kulináriu pripravíme ten najobyčajnejší zemiakový šalát. Jeho neobyčajnosťou je, že jeho autorkou je Terézia Vansová.