Opekance

Opekance

Už o pár dní začnú naše kuchyne rozvoniavať tak, ako voňajú len raz do roka.
Na Vianoce.

Aby ste si stihli všetko naplánovať a pripraviť Tatianu Šušková nám už tento týždeň ponúkne recepty na sviatočné štedrovečerné menu. A pretože k Vianociam patria tradície – tak tradičné.

Zo zbierky starých kuchárskych kníh ich povyberala Nikola Maliňáková, ktorá na svojom blogu tvrdí, že špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa a ktorá sa pred tromi rokmi zmenou trvalého bydliska z Bratislavy na Záhorie učí byť ozajstnou farmárkou.

Tak rozvoňajme si s ňou kuchyne už tento týždeň.

Opekance Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Opekance sú naozaj len vianočným jedlom, pretože sa jedia len počas štedrovečernej večere. Na sviatočnom stole podávajú po oplátkach, pred hlavným chodom. V minulosti sa naozaj jedávali najmä na strednom a východnom Slovensku, na západe menej, ale ide naozaj o výborné a zdravé jedlo.

Opekance/bobaľky/pupáky

500 g polohrubá múka
30 g čerstvého droždia
250 ml vlažného mlieka
1 vajíčko
100 masla
50 g cukru
½ ČL soli

V troche mlieka rozmiešame droždie s trochou cukru, zasypeme asi 1 PL múky, prikryjeme a necháme vzísť kvások. Ku kvásku pridáme zvyšné mlieko, vajce, roztopené maslo, cukor a múku, v ktorej sme rozmiešali soľ. Vymiesime nelepivé cesto, prikryté necháme nakysnúť. Cesto rozdelíme na viacero častí, z ktorých ušúľame tenšie valčeky. Z nich odkrajujeme asi 1 cm opekance, ktoré kladieme na vymastený plech.  Pečieme pri 180 stupňoch cca 10 – 15 minút, resp. kým trochu nezhnednú (nesmieme ich príliš dlho piecť lebo by sa vysušili).
Opekance obaríme horúcim mliekom a podávame s makom a cukrom, preliate roztopeným maslom.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame