Hovädzie, jahňacie, ale aj teľacie mäso patrí medzi najhodnotnejšie zdroje železa, proteínov, vitamínov skupiny B a minerálnych látok. Navyše, tieto druhy mäsa sú biologicky veľmi hodnotným druhom mäsa s vysokým obsahom bielkovín, „béčkových“ vitamínov a minerálov železa, fosforu, zinku, selénu, draslíka a vápnika. Varíme si preto aj dnes, počas druhej adventnej nedele, nielen lahodne, ale aj zdravo s odborníčkou na výživu a autorkou kuchárskych kníh Dášou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Teľacie srdce Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Čo potrebujeme na teľacie srdce:
120g srdca, 1 polievková lyžica oleja,10 g cibule, 10 g hladkej múky, štipka cukru, 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu, 1 bobkový list, drvená rasca, podľa chuti šťava z citróna, soľ.
POSTUP:
Srdce umyjeme a dáme do mierne osolenej vriacej vody s bobkovým listom variť, na panvičke s rozohriatým olejom speníme cibuľu, uvarené srdce vyberieme, pokrájame na kúsky, dáme na spenenú cibuľku, opražíme za stáleho miešania, pridáme zátrepku s jogurtom a múky a dusíme, napokon pridáme štipku cukru a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Ak je omáčka hustá môžeme ju zriediť vývarom z teľacieho srdca.
Podávame s kapustovými lokšami - čo na ne potrebujeme?
300 gramov hlávkovej kapusty, 220 gramov hladkej múky, soľ, majorán, 30 g masla, na potretie. Očistenú pokrájanú hlávkovú kapustu pokrájame, pridáme soľ, múku, majorán, v miske vypracujeme tuhé cesto. Cesto potom pokrájame na malé kúsky a na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľmi tenké pláty, ktoré pečieme na horúcej platni, alebo panvici. Upečené lokše potierame rozpusteným maslom a posypeme tvarohom. Ak si pochutíte na teľacom srdci s kapustovým lokšami, budeme radi. Dnes sme vám ich pripravili s odborníčkou na stravovanie s Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.