Možno ste si už aj vy všimli v nápojoch detí priesvitné guličky – rôznofarebné, ktoré sa nazývajú aj tapiokové perličky. Ide vlastne o škrob, ktorý je vyrobený z koreňa rastliny, ktorej vedecké meno je Manihot aesculenta /Manihot eskulenta/. Pochádza z Južnej Amariky a Karibiku, ale dnes je pestovaný na celom svete. Tapioka obsahuje veľa vitamínov a minerálov - vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo. Kyselinu listovú a aj ďalšie vitamíny skupiny B. Patrí medzi prirodzene bezlepkové potraviny. V dnešnom sladkom dezerte, ktorý pre vás a vaše deti vybrala výživová poradkyňa a blogerka Silvia Horecká hrá hlavnú úlohu. Na názov pochúťky aj jej prípravu sa pýtala Hana Michalčíková.
Tapiokový puding s kivi konfitúrou – nátierkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak si chcete dnešný víkendový deň osladiť netradičným receptom Silvie Horeckej, zopakujem vám ho: Budeme potrebovať 90 g tapiokových perličiek strednej veľkosti, 400 ml kokosového rastlinného nápoja v biokvalite, 200 ml vody, 15 g strúhaného kokosu a 20 g cukru. Budeme potrebovať ešte suroviny na konfitúru, teda nátierku: 300 g očistených kivi, šťava z polovice citróna, 20 g cukru a 50 ml vody. Postup: tapiokové perličky, kokosový nápoj a cukor dáme variť pri nízkej teplote za stáleho miešania približne 30 - 40 minút, kým nie sú perličky mäkké, škrob uvoľnený a tekutina dostatočne zahustená. V prípade, že sa odparilo viac tekutín, dolievame na záver vodu. Pridáme strúhaný kokos, premiešame a vypneme. nalejeme do sklenených uzatvárateľných nádob, kivi ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a povaríme spolu s cukrom a troškou vody. Na záver pridáme citrón, vychladnutú konfitúru-nátierku dáme na vychladnutý puding a pohárik uzavrieme. Puding vydrží v chladničke približne tri dni.