Na makové buchty nedal dopustiť Kubo z veselohry Jozefa Hollého v nezabudnuteľnej hereckej kreácii Jozefa Krónera. To bolo kedysi, ale aj dnes ich mnohé deti považujú za ozajstnú dobrotu. Iní neodolajú makovej štrúdli, makovým závinom, alebo makovým šúľancom. Mak však má zelenú aj v modernej kuchyni mladých gazdiniek, ktoré využívajú makový olej či makovú múku. Mak sme kedysi našli azda v každej slovenskej záhrade. Dnes záujem o jeho pestovanie klesá, napriek tomu, že z výživového hľadiska ide o veľmi cennú potravinu. Pozornosť naň upriamime s Hanou Michalčíkovou.
Mak v tradičnej kuchyni Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak máte makovičky aj vo vašej záhradke a rozmýšľate, ako zistiť, či sú zrelé, tak ponúknem radu skúsených záhradkárov. Jednu makovičku otvorte, mak vysypte a ak je krásny modrý, je zrelý. Ale ak je vlhký a tmavý, potrebuje ešte čas na dozretie.