Kvások je v kuchyni malý zázrak, s ktorým dokážeme pripraviť veľa zdravých jedál.
Kto sa do kváskovania pustí a možno po prvých neúspechoch upečie svoj prvý chlieb, už sa tak ľahko kvásku v kuchyni nevzdá. Tento týždeň sme kváskovali s Tatianou Šuškovou a Naty Žúrekovou Štefekovou, ktorá na záver pripravila recept na kváskovú bábovku.
Kvásková bábovka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
1hrnček celozrnnej špaldovej múky
1/2 hrnčeka vody
1PL kvásku
Suroviny spolu zmiešame v mise a pod fóliou necháme naštartovať kvások podľa jeho sily 1-2hodiny
Následne pridáme:
1/4 hrnčeka jačmennej múky
1/4 hrnčeka ovsenej celozrnnej múky
1/2 hrnčeka pohankovej múky
1/2 hrnčeka mierne vlažného mlieka
3vajcia
1/2 hrnčeka cukru
slabá 1/2 hrnčeka oleja
Ingrediencie vymiesime spolu s kváskom hladké cesto.
Formu na bábovku si riadne vymastíme a vysypeme a ihneď dáme cesto do formy.
Prekryjeme fóliou a necháme kysnúť, pokiaľ neuvidíme aspoň jednu bublinku na povrchu (cca 2 hodiny).
Následne vyhrejeme rúru na 180 stupňov C a pečieme cca 50minút.
Špajdlový test nás povedie.
Dobrú chuť!
TIP: Nechajte si kúsok cesta pri liatí do formy a primiešajte karob či kakao.
Navrstvite navrch bábovky. Budete mať dvojfarebnú bábovku