Pizza Hocičo

Pizza Hocičo

Dnes si pripravíme v Kulináriu pizzu so zaujímavým názvom, odlišnú ale tým, že na jej prípravu použijeme kvások, pretože tento týždeň sa venujeme kváskovaniu v kuchyni. Tatiana Šuškovej ponúkla recept  Naty  Žúreková Štefeková.


Pizza Hocičo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Na štartér potrebujeme:
160g ražnej celozrnnej múky
160g vlažnej vody
1PL materského kvásku
Suroviny zmiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 9-12 hodín na teplom mieste.

Ďalej na cesto potrebujeme(na 4 pizze o priemere 30 cm):
200g špaldovej celozrnnej múky
300g pšeničnej hladkej múky
2PL olivového oleja
12g morskej alebo himalájskej soli
275g vlažnej vody

Suroviny na paradajkový pretlak na pizzu:
paradajkový pretlak (nie kečup)
5-6 čerstvých lístkov bazalky
1PL olivového oleja
1ČL soli
2 strúčiky cesnaku
Ďalšie suroviny podľa typu pizze.

Na potretie okrajov pizze:
2 strúčiky cesnaku
2PL olivového oleja



Ako postupujeme:
Suroviny na cesto zmiešame v miske so štartérom a vypracujeme vláčne cesto.
Misku prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 2-3 hodiny odstáť na teplom mieste.
Po odstátí cesto rozdelíme na 4-5 bochníkov.

Medzitým si dáme predhriať rúru na maximum 250oC, pričom do rúry vložíme plytký plech, na ktorom sa bude pizza piecť a na dno rúry starší plech, ktorý bude slúžiť na zaparovanie.

Cesto tvarujeme na trochu pomúčenej doske a prenesieme na rovnú dosku alebo drevený lopár, skadiaľ budeme dávať pizzu na plech do rúry.
Na cesto dávame ďalšie suroviny, až keď ho máme preložené z dosky na prenášacej podložke.

Následne na vrch pizze poukladáme to, čo máme radi.
Každému z rodiny môžeme urobiť pizzu, akú miluje.
No základ je rovnaký.
Vymixujeme si suroviny na paradajkový pretlak a potrieme ním cesto na pizzu.
Následne poukladáme na cesto suroviny podľa požadovaného druhu pizze.

Pizzu prenesieme („zošupneme“) na horúci plech v rúre.
Na dolný plech nalejeme hrnček vody kvôli zapareniu (vznikne nám tak pekná kôrka na okrajoch pizze).
Pečieme pri 250oC cca 4-5 minút., až kým sú okraje pizze pekne do hneda.
Po vybratí pizze z rúry natrieme okraje pizze olivovým olejom s cesnakom a podávame.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr.foto: Falovelykids

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame