Tento týždeň v Kulináriu Rádia Regina kváskujeme spolu s Tatianou Šuškovou a Naty Žúrekovou Štefekovou a dnes kvások použijeme na prípravu zdravého bezlepkového ryžovo pohánkového chleba.
Ryžovo - pohánkový chlieb Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na ryžový štartér potrebujeme:
6PL ryžovej múky
4-6PL vody
1ČL kvásku
Suroviny zmiešame spolu. Vody použijeme toľko, aby vzniklo hustejšie palacinkové cesto. Necháme 6-8 hodín rozkvasiť. V prípade, že chceme mať ryžový kvások bez stopy po lepkovom materskom kvásku, proces viackrát zopakujeme.
Ďalej potrebujeme:
250g múky z celozrnnej ryže
250g pohánkovej múky
4PL ryžového kvásku
300g vody (aj viac)
1ČL soli
1ČL mletej rasce
olej na vymastenie formy
sezamové semienka na vysypanie formy
Múky, vodu, kvások, soľ a rascu zmiešame spolu.
Cesto musí byť redšie, asi ako hustejšie cesto na palacinky.
Formu, v ktorej budeme chlieb naparovať a potom aj piecť, vymastíme olejom a vysypeme semienkami.
Do formy vylejeme cesto a necháme prikryté kvasiť asi 5-6 hodín.
Ideálne prvé tri hodiny o teplote 20-24 stupňov C a ďalšie tri hodiny 30-34 stupňov C.
Do hrnca, kam sa vojde forma, v ktorej chlieb kvasí, dáme plátno/ utierku a zalejeme vodou. Voda pritom nesiaha viac ako do polovice formy s chlebom.
Formu s chlebom vložíme do hrnca, až keď voda vrie. Zakryjeme pokrievkou.
Takto chlieb naparujeme 45 minút. Počas celej doby musí byť v hrnci voda.
Ak je to potrebné, vodu priebežne dolievame.
Po naparení chlieb vytiahneme z hrnca a dopekáme v rozohriatej rúre na 180 stupňov C ešte 25 minút.
Po upečení vyberieme chlieb z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť!
Zajtra si pripravíme kváskovú pizzu.