Hospodársky a priemyselný rozvoj južného Slovenska na konci 19. storočia je nemysliteľný bez baróna Karla Kuffnera, potomka známych podnikateľov v oblasti potravinárskeho priemyslu. Moravsko-rakúska rodina Kuffnerovcov vlastnila cukrovar v Břeclavi a pivovary v Rakúsku, a po rakúsko-maďarskom vyrovnaní začala podnikať aj v Uhorsku. Založením cukrovaru v Diószegu, v dnešnom Sládkovičove, výrazne ovplyvnili rozvoj mesta a regiónu. Hoci objekt, kde sa spracovávala cukrová repa, patril v minulosti k najväčším potravinárskym výrobniam v Európe - dnes už neslúži pôvodnému účelu. K budove cukrovaru sa Miroslav Würfl vybral v spoločnosti miestnej historičky, Evy Sudovej.
Cukrovar v Sládkovičove Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Život baróna Karla Kuffnera bol úzko spätý s Diószegom, dnešným Sládkovičovom. Veľkoryso podporoval výstavbu školy, a zapájal sa aj do kultúrnych a športových aktivít v meste. Zavedením intenzívnej poľnohospodárskej výroby prispel k zvýšeniu výnosov cukrovej repy v regióne. A bez cukrovaru by Sládkovičovo nebolo tým, čím je v súčasnosti.