Cukrovar v Sládkovičove

Cukrovar v Sládkovičove

Hospodársky a priemyselný rozvoj južného Slovenska na konci 19. storočia je nemysliteľný bez baróna Karla Kuffnera, potomka známych podnikateľov v oblasti potravinárskeho priemyslu.  Moravsko-rakúska rodina Kuffnerovcov  vlastnila cukrovar v Břeclavi a pivovary v Rakúsku,  a po rakúsko-maďarskom vyrovnaní začala podnikať aj v Uhorsku.  Založením cukrovaru v Diószegu, v dnešnom Sládkovičove, výrazne ovplyvnili rozvoj mesta a regiónu. Hoci objekt, kde sa spracovávala cukrová repa, patril v minulosti k najväčším potravinárskym výrobniam v Európe - dnes už neslúži pôvodnému účelu. K budove cukrovaru sa Miroslav Würfl vybral v spoločnosti miestnej historičky, Evy Sudovej.

Cukrovar v Sládkovičove Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Život baróna Karla Kuffnera bol úzko spätý s Diószegom, dnešným Sládkovičovom. Veľkoryso podporoval výstavbu školy, a zapájal sa aj do kultúrnych a športových aktivít v meste. Zavedením intenzívnej poľnohospodárskej výroby prispel k zvýšeniu výnosov cukrovej repy v regióne. A bez cukrovaru by Sládkovičovo nebolo tým, čím je v súčasnosti.


Autor: miroslav Würfl; Ilustr. foto: archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame