Je pravda, že jedlá, ktoré nám tento týždeň ponúka nutričná poradkyňa Janka Trebulová, nie sú príliš náročné na prípravu, ale na druhej strane - ich ingrediencie obsahujú v sebe, veľa zdraviu prospešných látok. A čo to bude dnes? Opýtala sa Janka Bleyová.
Cviklové palacinky s kozím syrom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- špaldovú múku
- cviklovú šťavu
- olivový olej
- vajíčko
- soľ,
- kozí syr
- vlašské orechy
- reďkovkové klíčky
Postup:
Všetky suroviny na cesto si zmiešame do hladka. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a pripravíme palacinky, ktoré opekáme 1-2 minúty z každej strany. Mierne vychladnuté palacinky potrieme kozím syrom, posypeme posekanými orechmi a klíčkami z reďkovky. Palacinky na záver zrolujeme.
Klíčky sú klíčiace semená, ktoré klíčia a stávajú sa z nich mladé rastlinky. Proces klíčenia sa začína, keď sú semená namočené vo vode na niekoľko hodín. Existujú rôzne druhy klíčkov. Medzi najbežnejšie patria klíčky zo strukovín, obilnín, ale aj zo sezamových, tekvicových, či slnečných semienok. Takmer všetky odrody klíčkov majú podobné výhody, ale každá odroda je plná určitých špecifických živín. Jedna z najlepších vecí na klíčkoch je, že obsahujú neobvykle vysoký počet enzýmov. To pomáha podporiť rôzne metabolické procesy a chemické reakcie v tele, najmä pokiaľ ide o trávenie. Enzýmy sú dôležitou súčasťou tráviaceho procesu a pomáhajú účinne odbúravať jedlo a zvyšujú vstrebávanie živín tráviacim traktom. Okrem toho vláknina v klíčkoch z nich robí dôležitú podporu tráviacich funkcií. klíčky obsahujú aj veľké množstvo bielkovín. Proteín je nevyhnutný pre takmer všetky telesné procesy, najmä pri tvorbe a udržiavaní buniek, pri oprave orgánov, pri regenerácii kože, pri raste kostí a pri vývoji svalov. To znamená, že klíčky sú ľahkým a chutným spôsobom, ako zlepšiť celkové fungovanie a vývoj vášho tela.