V seriáli sa počas tohto týždňa budeme venovať potravinám. A potvrdíme alebo vyvrátime známe myšlienky o tom, či boli potraviny v minulosti bezpečnejšie, zdravšie a kvalitnejšie. Všetky tieto tri slovíčka by sme mohli rozobrať na drobné – aj menej kvalitná potravina môže byť bezpečná. A či je potravina zdravá je individuálna záležitosť. Najčastejšie ide o obsah tukov a cukru vo výrobkoch. Na úvod seriálu sa Martin Jurčo pýtal riaditeľa Výskumného ústavu potravinárskeho Martina Polovku aj na to, či boli potraviny rýchlej spotreby zdravšie.
Pondelok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V seriáli sa počas tohto týždňa venujeme potravinám. A potvrdzujeme alebo vyvraciame názory, či boli potraviny v minulosti bezpečnejšie, zdravšie a kvalitnejšie. Všetky tieto tri slovíčka by sme mohli rozobrať na drobné - aj menej kvalitná potravina môže byť bezpečná.
Dnes sa Martin Jurčo rozprával s riaditeľom Výskumného ústavu potravinárskeho Martinom Polovkom aj o trvanlivosti potravín. V minulosti sa totiž využívala najmä sterilizácia či pasterizácia, alebo kyselina benzoová.
Utorok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V seriáli sa počas tohto týždňa venujeme potravinám. Hovoríme o tom, aké mali potraviny v tom čase pozitíva a čo im chýba dnes. Povedali sme si o sortimente potravín, výrobe, ale aj o obaloch, ako postúpili rokmi dopredu.
Dnes sa Martin Jurčo rozprával s riaditeľom Výskumného ústavu potravinárskeho Martinom Polovkom aj o technológiách výroby potravín. Moderné technológie totiž menia nielen chuť potravín, ale ovplyvňujú aj trvanlivosť.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V našom seriáli počas celého týždňa hovoríme o potravinách. Často sa totiž hovorí, že v minulosti boli potraviny kvalitnejšie a mali lepšiu chuť. Je to pravda len sčasti. Sortimentu bolo menej a kontrolné mechanizmy fungovali trocha inak ako dnes. Ani nebolo toľko prídavných látok do potravín. Dnes sa Martin Jurčo rozprával s riaditeľom Výskumného ústavu potravinárskeho Martinom Polovkom aj o kontrolách potravín priamo vo výrobe, ale aj potom v predajniach.
Štvrtok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Počas celého tohto týždňa sme sa rozprávali o tom, ako sa vyrábali potraviny v minulosti a ako je to v porovnaní so súčasnosťou. Na záver nášho seriálu sme si pripravili jednoduché porovnania toho, aké boli ceny pred desaťročiami a či kopírovali reálne výrobné náklady.
Martin Jurčo sa rozprával s riaditeľom Výskumného ústavu potravinárskeho Martinom Polovkom.
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Náš tohtotýždňový seriál je v závere, už od pondelka do piatka sme prepravili novú tému. Bude o seriáli Život s vôňou vanilky, v nedeľu 12. októbra odvysiela rádio Regina jeho 500. časť.